Moskiitode tapmine DDTga PanamasFoto: --
Maailm
17. juuni 2015, 12:10

Putukamürk DDT suurendab rinnavähi tekkeriski ligi neli korda (5)

Putukamürk DDT on USAs ja Euroopas olnud aastakümneid keelatud, kuna mõjub kahjulikult lindudele ja loomadele. Millist kahju DDT inimese tervisele tekitab, pole siiani päris selge. Ajakirjas The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism ilmunud uuring paneb mürgile süüks rinnavähiriski suurenemist. Vähioht kasvab juba siis, kui naine puutub DDTga kokku looteeas, vahendas Science News.

Uuringus kasutati ainulaadset rasedusandmebaasi, mis pärineb 1950. ja 1960. aastatetest. Tol ajal kasutati Californias DDTd viljapõldudel putukate hävitamiseks.

Andmete analüüsimisel selgus, et need naised, kelle emadel oli raseduse ajal veres suurem hulk DDTd, oli neli korda suurem oht 50ndate eluaastate alguses rinnavähki jääda.

Juba varem on loomkatsetes näidatud, et mürk paneb rinnakoe rakkudes tööle ühe geeni, mis võib suurendada vähirakkude tekkimise tõenäosust.

Aafrikas ja Aasias kasutatakse DDTd jätkuvalt malaariat levitavate putukate hävitamiseks ja mürgi terviseriskide hindamine on seetõttu hädavajalik.