Testosteroon tagab lihaste arengu ja toonuseFoto: DANISH SIDDIQUI
Keha
17. juuni 2015, 15:54

Kümme põnevat fakti testosterooni kohta

1. Testosterooni toodetakse meeste munandites, naiste munasarjades ja mõlema sugupoole neerupealistes. Esimestel rasedusnädalatel lükkab just testosteroon käima poisslapse suguelundite arengu.

2. Testosteroon reguleerib kehas väga erinevaid protsesse. Näiteks on seda vaja nii punaste vereliblede arenguks kui rasva tekkimiseks.

3. Testosteroon seostub enamasti meeste viljakusega, kuid hormoon mängib rolli ka naiste sugukihu tekkimises.

4. Suguhormoonid - sealhulgas ka testosteroon tekkisid umbes 500 miljonit aastat tagasi. Kõikide suguhormoonide niiöelda esiemaks on östrogeen.

7. Meeste testosteroonitase on palju kõrgem kui naistel. Terve noore naise kehas leidub kõigest 5-7 protsenti meeste kehas olevast testosteroonist. 

8. Vananedes hakkab testosteroonitase langema. Sama kehvalt mõjub ka ülekaal. Rasvunud meeste kehas muudetakse suur osa testosteroonist hoopis naissuguhormoon östradiooliks, mis omakorda pidurdab testosterooni tootmist. 

9. Keemikutel õnnestus esimest korda laboris testosterooni sünteesida 1935. aastal.

10. Mõned uurimused on näidanud, et kõrgema testosteroonitaseme ja agressiivsuse vahel on seos. Tulemused on siiski kohati vasturääkivad ja siiani pole päris selge, milline on meesuguhormoonide mõju ründe- ja vallutushimule.