Tarbija
28. detsember 1999, 00:00

Talvenaeratus vajab kaitset

Pakasetaat teeb peale ninanäpistamise ka huuled kuivaks ja suunurgad katki. Niimoodi pole kaunist talvepäevast hoolimata mingit isu naeratada.

Kuna huulte nahk on õrn ja õhuke, on valus ketendus ja punetus kerge tekkima ja visa taanduma. Lisaks muutuvad pidevalt kuivavad huuled kergesti kortsuliseks.



Et ketendus võimalikult kiiresti mööduks või üldse tulemata jääks, on olemas hulk abivahendeid. Alustuseks tuleks huulte kuivamise vältimiseks neid igal õhtul huulepalsamiga määrida.



Pulgana, tuubis või topsis


Poodides ja apteekides on huulepalsameid mitmel kujul — huulepulgad, väikesed tuubid ja topsid. Koostis on mõnevõrra erinev, sisaldades nahka pehmendavaid ja ravivaid aineid, nagu A- ja E-vitamiini, aaloeekstrakti, mitmesuguseid ravimtaimi ja mineraale. Enamasti on neil ka tugev päikesekaitsefaktor (SPF 20 või rohkem) — kreem kaitseb huuli päikesekiirguse eest lumistes kõrgmägedes ja ka kevadsuvisel ajal.



Külmade tuuliste ilmadega tuleb loobuda harjumusest huuli niisutada.



Huuli kaitseb külma eest ka õigesti valitud dekoratiivhuulepulk. Et huuled kipuvad niigi kuivad olema, tuleks külmal ajal loobuda kuivadest huulepulkadest ja eelistada rasvasemaid. Spetsiaalselt talvel kasutamiseks mõeldud huulepulgad sisaldavad mitmesuguseid nahka pehmendavaid komponente, nagu jojobaõli, glütseriini ning A- ja E-vitamiini.



Katkised huuled ja suunurk


Kui huultel on ohatis või on suunurgad katki, viitab see organismi üldisele nõrkusele.



Toit peab olema võimalikult vitamiinirikas ja mitmekülgne. Ohatise ravi on tõhusam, kui see algab kohe esimeste sümptomite ilmnedes. Selleks on hea Zoviraxi kreem, mida müüakse apteegis. Pärast kreemi pealemäärimist ohatist tihti ei tekigi.



Suunurkade lõhenemise põhjus võib olla B2-vitamiini vähesus organismis, allergia või muudki tegurid. Kergematel juhtudel võivad suunurgad paraneda, kui neid määrida A-vitamiini sisaldava õliga, mida saab apteegist. Kui see ei aita, tuleb pöörduda arsti poole.