Kui kahtlustad endal laktoositalumatust, ära pane diagnoosi ise, vaid mine arsti juurde! Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
18. juuni 2015, 12:10

Allergoloog: Eesti inimesed kipuvad endal asjatult toidutalumatust diagnoosima (4)

Paljud lapsevanemad ei luba oma lapsel juua piima ega süüa saia. "Inimesed kipuvad olema toidu osas liialt hüsteerilised ja endal ise toidutalumatust diagnoosima. See on tõsine probleem, nentis pulmonoloog-allergoloog Svetlana Sergejeva täna toimuval konverentsil "Toiduallergia – hirmud ja tegelikkus".

Svetlana Sergejeva, Põhja-Eesti Regionaalhaigla pulmonoloog-allergoloog ja vanemarst ning Tartu Ülikooli vanemteadur tõi välja, et gluteenitalumatus on tõsine haigus, mis avaldub kahe kahe vormina, tsöliaaklia ja mitte-tsöliaakliline gluteenitundlikkusena. "Neid ei saa diagnoosida kodus diivanil istudes, neid diagnoositakse soolebiopsiaga," rõhutas ta ja tõi välja, et uuringute andmeil põeb Eestis tsöliaakliat vaid 350 inimest. Sealhulgas aastatel 1976 – 2010 diagnoositi tsöliaakiat 156-l kuni 19 aastasel inimesel.

Laktoositalumatus, mida paljud inimesed endal arvavad olevat, peab Sergejeva sõnul olema diagnoositud gastroenteroloogi poolt. "Seda diagnoosi ei oska panna mitte iga sisearst. Mina näiteks ei oska," lausus ta. Liiatigi on Eestis andmed laktoositalumatuse leviku kohta teadmata, Põhja-Euroopas hõlmab see 10-15% elanikkonnast. "Kui kahtlustate endal talumatust, minge arstile," pani ta südamele.

Ka Tartu Ülikooli kliinikumi allergoloog Kaja Julge pani südamele, et iga kare laik nahal ei tähenda toiduallergiat, tegu võib olla hoopis atoopilise dermatiidiga.

Sirje Potisepp, Eesti Toiduliidu juhataja soovitas samuti lõpetada toiduhüsteeria, mitte uskuda internetti ja Facebooki, vaid arste. Samuti tuletas ta meelde, et rääkides allergiatest ja toidutalumatusest, tuleks kriitiline olla ka erinevate avaldatud uuringute osas.