KristiinFoto: Erakogu
Uudised
19. juuni 2015, 10:10

Lastefond toetab haruldase haigusega pisitüdruku ravireisi Saksamaale

Kaasasündinud sääreluu ebaliigesega nelja-aastane Kristiin saab SA TÜ Kliinikumi Lastefondi annetajate toel sõita konsultatsioonile Saksamaale, et leida harvaesineva haiguse raviks sobiv lahendus.

Kaasasündinud ebaliigese korral ei ole luuotsad kokku kasvanud, vaid liiguvad teineteise suhtes liigesetaoliselt. Haigus diagnoositi tüdrukul juba 14 kuu vanusena ning sellest ajast alates on ta olnud pideva jälgimise all ning saanud ravi - sääreluud on toetatud kipsmähiste ja ortoosiga ning ka opereeritud, kuid kuna ebaliiges on väga problemaatilises kohas, ei ole ravi andnud soovitud tulemust ning ebaliiges on taastekkinud.

Kuna tegemist on harvaesineva haigusega ning Eestis on selliseid juhtumeid väga vähe, peab lapse raviarst mõistlikuks konsulteerimist Saksamaa spetsialistidega Stuttgarti kliinikust, kus selliseid juhtumeid on rohkem ja kogemus suurem.

Lapse meditsiinikulud Saksamaal katab Eesti Haigekassa, kuid transpordi- ja majutuskulud tuleb perel endal tasuda. Viieliikmelise pere jaoks, kus tööl saab käia vaid isa, ei ole see väljaminek aga jõukohane. Nii pöördutigi abi saamiseks Lastefondi poole, kes otsustas 1350 euro ulatuses kompenseerida Kristiini, tema ema ning ravireisi organiseerinud Tallinna Lastehaigla ortopeedi kulutused lennupiletitele, majutusele ja kohalikule transpordile.

Kristiini ema sõnul on Lastefondi toetus nende perele suureks abiks, sest lapse eripäraga kaasnevad niigi pidevad lisaväljaminekud. "Tavapärasest kulukam on kas või jalanõude soetamine, sest tütre haiguse tõttu peame me need talle kas spetsiaalselt tellima või kui olemegi hea õnne korral sobivad jalatsid tavapoest leidnud, tuleb meil neid lapse jalanumbrite erinemise tõttu osta kaks paari. Samal ajal ei ole mul võimalik tööl käia, sest traumaohu tõttu ei saa Kristiin viibida lasteaias ilma saatjata. Välisriiki arstivisiidile sõit on meie pere jaoks korraga suur väljaminek, mistõttu on Lastefondi tugi väga tänuväärselt oluline," selgitab ta.

Lastefondi tegevjuht Sandra Liiv tunneb heameelt, et fondi annetajate abiga on suudetud taas aidata kaasa ühe lapse paranemisteekonnale. "Oleme viimasel ajal saanud palju abipalveid just välismaa ravireiside sõidu- või elamiskuludega seoses ning kui see abivajadus on igati põhjendatud, toetame rõõmuga neid lapsi ja peresid. Oleks ääretult kurb, kui mõne lapse lootus paraneda või oma probleemile mingisugunegi lahendus leida, jääks selle taha, et perel puuduvad vahendid Eesti arstide poolt soovitatud välisravireis ette võtta," räägib Liiv.