Foto: PantherMedia / Scanpix
Meeled
25. juuni 2015, 16:10

Lugu ilmus esmakordselt 2010. aasta juunikuu Tervis Plussis.

S nagu Silva meetod (2)

Kes? Mis? Milleks? Selgitab Silva meetodi koolitaja Reigo Reimets.

Mis on Silva meetod?

Silva meetod on vaimse treeningu meetod, mis õpetab pöörama tähelepanu oma mõtetele, keskenduma elu positiivsetele aspektidele, parandama intuitsiooni ning seega saavutama rahulolu enesega. Teisisõnu: Silva meetod on meele juhtimise programm, mis aitab meil vaimselt alustada sellega, mida soovime teostada füüsiliselt. Kõik me teame, kui tähtsad on füüsilised harjutused keha toonuse hoidmiseks. Sama oluline on tegeleda oma meele treenimisega, et hoida tervist ning olla positiivse ellusuhtumisega.

Kuidas selleni jõuda?

Inimese aju on meele tööriist, mille elektriline tegevus on vahetus ühenduses emotsioonide, mälu, keskendumisvõime ja tervisega. Aju elektriline võnkumine muutub vastavalt sellele, kas sa oled täiskasvanud või laps, ärkvel või unes, rahulik või närviline, terve või haige.

Aju tööd saab jälgida vastavate seadmetega, näiteks elektroentsefalograafiga. Selle andurid pannakse pea teatud punktidesse ja vaadeldakse arvuti abil aju tegevust. Ärkvelolekus kaine täiskasvanu aju võnke­sagedus on umbes 20 võnget sekundis. Teadlased nimetavad seda aju beetasageduseks.

Aju võib töötada n-ö kiiremini (näiteks kui inimene on ärritunud, epilepsiahoo ajal), aga ka aeglasemalt (une ajal, uneledes, asjade üle rahulikult ja sügavuti mõeldes, mediteerides jne). Kui inimese aju hakkab tööle madalamatel võnkesagedustel (alfa-, teeta-, deltasagedus), siis tavaliselt jääb treenimata inimene lihtsalt magama.

Täiesti lõdvestunud olekus või kerges unes, n-ö alfasagedusel, on aju võnkesagedus sekundis 7–14 vahel. Alfasagedus on aju kõige ühtlasem sagedus. Silva meetod õpetab inimest aeglustama oma aju tööd alfasageduseni ilma, et ta jääks magama, samuti seal püsimist ja tegutsemist.

Kust on Silva meetod pärit? Miks on alfa­sagedus nii kasulik?

Silva meetodi looja oli elektriala ekspert ja leiutaja José Silva (1914–1999). Silva huvitus pärast Teist maailmasõda aju sünkroonsest alfasagedusest. Ta pani tähele, et inimene võib ise teadlikult mõjutada aju elektrilisi toiminguid ja oma mõtteid.

Silva leidis mooduse, kuidas aeglustada sobivate harjutuste abil katseisiku aju elektrilised võnked alfasageduseni. See on ala, kus ajupoolkerad töötavad kõige efektiivsemalt, ilma et inimene magama jääks.

Tema esialgne soov oli leida võimalus, kuidas tema lapsed saaksid koolis paremini hakkama ja leiaksid kergemini lahendusi oma probleemidele. 22aastase uurimistöö jooksul (1944–1966) pani José Silva kokku mahuka harjutussarja, kasutamaks alfasagedust.

Nende tehnikate abil paranesid tema laste keskendumis- ja õppimisvõime ning mälu, arenesid nende keeleline ja kunstiline väljendusoskus ning intuitiivsed võimed.

Aastal 1966 korraldas Silva pea sajale kunstnikule, kes soovisid suurendada loovust, esimese täiskasvanute kursuse. Praeguseks on temanimeline meetod levinud kogu maailmas.

Kellele on meetod mõeldud?

Silva meetod on mõeldud kõigile alates seitsmendast eluaastast kuni elupäevade lõpuni. Kunagi pole hilja hakata iseendaga tegelema.

Põhjused, miks inimesed kursusele tulevad, on väga erinevad. Kursuse läbinud räägivad, et nad on vabanenud suitsetamisest, vähendanud kehakaalu, uinuvad ilma ravimiteta, ärkavad ilma äratuskellata. Neil on paranenud õppimisvõime ja mälu, pingest tingitud peavalud on kadunud, nad on rohkem lõdvestunud ja oskavad vältida stressi, teenivad rohkem raha, neil on parem tervis, arenenud intuitsioon ja loovus.

Mida loovam on inimene, seda kergemini oskab ta ka lahendada elus ette tulevaid ülesandeid või väljakutseid, mida mõned nimetavad probleemideks.

Mõtted juhivad meie tegusid, meie harjumusi reageerida sündmustele ja ka seda, kuidas me asjadest aru saame. Kui me tahame muutuda, siis võime muuta olukorda mõtete abil. Kui me mõtleme tulevikus samamoodi kui enne, siis me saame ka samasuguseid tulemusi kui varem. Kõik algab peast – ja sellega Silva meetod tegelebki.