Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
26. juuni 2015, 09:29

Lugu ilmus esmakordselt 2010. aasta juunikuu Tervis Plussis.

Mis on hemorroidid?

Hemorroidid on kavernoosse koe sõlmed pärasooles. Kavernoosne kude on olemas kõigil inimestel. See moodustub veenidest ja nendesse suubuvatest väikestest arteritest, mis omavahel ühinevad. Sinna koguneb väheliikuv arteriaalne veri.

Teadlased tõestasid 20–30 aastat tagasi, et pärasoole lõpposas on eriline soontevõrgustik, mille puhul ei ole tegemist puhtalt ei veenide ega arteritega.

Hemorroidide tekkepõhjusi on mitmeid. Rolli mängib pärilik eelsoodumus. On peresid, kus kõigil esineb kõhukinnisust, see on aga üks olulisemaid hemorroidide põhjusi. Verepais võib tekkida ülekaalu ja ka pideva istumise tõttu. Autojuhtidel, eriti pikka maad sõitvatel, on see lausa kutsehaigus.

Hädad hemorroididega suurenevad ka raseduse ajal. Tita võtab tohutu ruumi, suurendab pinget kõhukoopas ja nii ema seedetegevus kui ka vereringe on takistatud. Kuid paljudel naistel need vaevused hiljem kaovad.

Kõige sagedamini pöördutakse arsti poole veritsuse pärast, mis tekib põhiliselt mehaanilise vigastuse tagajärjel. Hemorroididele on tüüpiline, et verd tuleb soole tühjendamise ajal või vahetult pärast seda. Veri on hele.

Kui pidevalt veritseb, võib kujuneda aneemia ehk verevaesus. Sõlmed on ebamugavad, need võivad muutuda põletikuliseks ja hakata valutama, sügelema, kipitama. Sõlme ümbruses tekivad mõnikord väga valulikud lõhed ja nahapõletik.

Allikas: Tervis Plussi raamat "Rõõm tervisest"