Foto: PantherMedia / Scanpix
Uudised
25. juuni 2015, 13:16

Lugu ilmus esmakordselt 2010. aasta juunikuu Tervis Plussis.

Värskust juuksejuurest varbaotsani

Kuumal suvel teeb tihti muret higine ja kleepuv olek. Sugugi mitte iga kord pole võimalik end värskenduseks üleni vette kasta. Apteegist saab nõu, kuidas end alati mõnusalt tunda.

Higistamine kuulub meie igapäevaellu ning on organismi loomulik protsess, eriti kuuma ilmaga: higistamise kaudu osaleb nahk soojusregulatsioonis. Higistamine algab siis, kui organismi temperatuur tõuseb kas füüsilise koormuse tagajärjel või keskkonna kõrgenenud temperatuuri tõttu. Sel juhul on abi õigest riietusest, jahedast dušist, aga ka antiperspirantidest, mis pärsivad liigset higieritust. Tavaline deodorant seda ei suuda, see vaid maskeerib higi lõhna.

Liighigistamise korral pakuvad abi loodustooted: piparmündilehed, salvei. Higieritust vähendavad tavaline salveitee ja piparmündi-jäätee, aga ka salveiekstrakti sisaldavad kapslid.

Jalgade higistamise vähendamiseks ja nende värskendamiseks on apteegis spetsiaalsed tootesarjad, mille hulgast apteeker aitab meelepärase valida.

Kiiretoimeline ja tõhus värskendaja on allikaveega sprei, mida võib kuumatunde peletamiseks otse nahale pihustada: see imendub kiiresti, ei jäta plekke ning annab meeldivat jahutust. Mugavad ja käepärased on ühekordsed niisked salvrätid: neid on nii universaalseks kui ka intiimseks kasutamiseks. Reisil või matkal on asendamatu hügieenivahend käsi puhastav ja desinfitseeriv geel.

Kreemidest, geelidest ja näovetest võiks suveks valida niisutava ja toniseeriva toimega tooted.

Värskustunde saavutamisel on tähtis ka tõhus suu­hügieen. Apteegis on müügil mitmesugused pika toimega hambapastad, suuveed ja hingeõhuvärskendid.

Spordiharrastajal peaks alati käepärast olema mõni külmakreem, külmasprei või isejahtuv jääkott.

AIVI KELDRIMAA,
Liivalaia apteegi proviisor