Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
29. juuni 2015, 16:54

Lugu ilmus esmakordselt 2010. aasta juunikuu Tervis Plussis.

Kust saada magneesiumi? (3)

Millisest looduslikust toidust saame organismile vajalikku magneesiumi? Kui sellest jääb väheks, siis kuidas on õige magneesiumipreparaate juurde võtta?Tiina (37)

Vastab: Triinu-Mari Ots, perearst
OÜ Laagri Perearst

Magneesiumi leidub peaaegu kõigis toiduallikates, aga tema kättesaadavus on erinev.

Magneesiumi leidub klorofülli koostises, seega on peamiseks magneesiumiallikaks taimed – parimad on päevalille- ja kõrvitsaseemned, aga ka pähklid, mandlid, kookoshelbed, tatar ja oad. Banaanis nagu ka õuntes ja aprikoosides on võrdselt rohelise köögiviljaga samuti magneesiumi, kuid tunduvalt vähem kui pähklites. Loomse toidu magneesiu­misisaldus on väiksem, aga biosaadavus parem. Ka kalast ja teistest mereandidest saame magneesiumi ning mingil määral on ka piimas, munas ja juustus kergesti omastatavat magneesiumi.

Toidu magneesiumist imendub umbes 30–45%. Puudus võib tekkida inimestel, kes on kurnatud ja stressis. Suurenenud vajadus on sportlastel, puberteedieas lastel ja noorukitel, rasedatel ja imetavatel emadel. Magneesiumipuuduse tunnused on silmalau tõmblemine, närvilisus, depressioon, lihasevärin ja -nõrkus.

Kui organismi magneesiumivajadus on suurenenud või on tekkinud magneesiumipuuduse tunnused, on soovitatav tarbida magneesiumi lisaks. Ravi tuleb lõpetada, kui magneesiumipuudus on kõrvaldatud, reeglina on ravikuuri pikkus neli kuni kuus nädalat.