TLMPM03:JAANIPÄEV, VIIMSI VABAÕHUMUUSEUM:TALLINN, EESTI, 23JUN12. Jaanipäev. Viimsi Vabaõhumuuseum. lt/Foto LIIS TREIMANN/POSTIMEESFoto: Postimees/Scanpix
Uudised
23. juuni 2015, 07:57

Vaata, kuidas jaanitulelt tervist ja armastust leida!

Jaanituli on suvistepühade kõige olulisem sündmus. Selleks tuleb valmistuda aegsasti ja kõik kodused tööd varakult ära teha. Tähtis on nii tule tegemine kui ka sellele minek ja seal olemine, sest jaanitulel käimine toob suurt tulu ja õnne, aga ka seepärast, et tulel käimata jätmine võib kaasa tuua õnnetuse. Näiteks usuti vanasti, et kes jaanitulele ei lähe, sellel läheb maja põlema.
  • Tulele peab minema jalgsi, see toob head tervist. Tuli annab järgmiseks aastaks jõudu-jaksu ja peletab laiskuse kontidest.
  • Tulele minnes võta midagi tulle heitmiseks kaasa, kas või väike oma õue pealt korjatud raag või muud tühist − aga see peab olema kindlasti kodust kaasa toodud. Tütarlastel oli tavaks tulle heita ka oma päeval punutud ja õhtuks närbunud lillepärjad − see lubas soovide täitumist.
  • Kui tule äärde jõuad, käi kõigepealt kolm korda edaspidi ja kolm korda tagurpidi ümber tule, siis tuleb aasta eriti edukas.
  • Tule juurest ei tohi midagi ära viia − kui keegi peaks sealt midagi koju kaasa viima, juhtub tal varsti õnnetus.
  • Jaaniõhtune söömaaeg peetakse tule ääres. Toidujääke ei tohi samuti ära viia − need tuleb tulle visata või maha matta.
  • Jaanituli aitab hästi seljavalu vastu. Kui sul on seljamuresid, istu mõnda aega seljaga tule poole − see võtab valu vähemaks või täitsa ära ning nii ei jää suvel tööd tehes selg kangeks.
  • Üle lõkke hüppamine andis hüppajale hea tervise ja kaitse kurja eest. Kui tüdrukud hüpates ka oma kallima peale mõtlesid, oli neil suur lootus juba sel aastal mehele saada.
  • Tule ääres saab ka selgeks, kes vanakuradit teenib. Selleks tuleb läbi vasaku käe sõrmede üle õla vaadata ja öelda sosinal: “Kurat sind kõrvetagu!”, siis ilmub kurat oma teenri selja taha.
  • Kes mehele tahavad saada, peaksid jaanitulelt koju minnes korjama tee äärest üheksat sorti lilli, punuma neist pärja ja panema selle ristteel endale pähe. Kindlasti ei tohi rituaali ajal ei tagasi vaadata ega kellegagi kõnelda. Kodus magama minnes pannakse pärg padja alla, siis näeb unes tulevast meest. Hommikul võib pärja puu otsa visata − kui see sinna oksa külge püsima jääb ega alla kuku, on kosjad päris kindlad.