Foto: TAIRO LUTTER
Uudised
23. juuni 2015, 09:04

Koduapteek jaanipäevaks: ära unusta külmakotti ja probiootikume (1)

Et tervisehädade ennetamise ja ka ravimise eest peaks ennekõike igaüks ise hoolt kandma, annab BENU Viimsi apteegi juhataja Moonika Markov nõu, mida jaanipäevaks maale kaasavõetavasse koduapteeki pakkida. Ta rõhutab, et peale üldise nimekirja tuleb ühtlasi siiski läbi mõelda ka enda ja oma pereliikmete erivajadused.

Kindlasti tuleb kotti pakkida arsti kirjutatud retseptiravimid ning kui peres on väikesed lapsed, siis kraadiklaas ning külmetussümptomeid leevendavad vahendid.

Päevituskreem

Eestis sajab jaanipäeval küll enamasti vihma, kuid talve jooksul kuivaks ja tuhmiks muutunud naha punaseks põletamiseks piisab ainult mõnest päikeselisest tunnist. Päikesekahjustus soosib aga haiguste teket ja takistab ühtlase pruuni jume saavutamist.

Apteekides on müügil igasuguse kaitsefaktoriga päikesekaitsekreeme. Heleda nahaga Eesti inimene peaks suve hakul eelistama 20–30 faktoriga päevituskreemi.

Heledate juuste ja silmadega lastel tasuks eelistada 50 kaitsefaktoriga kreemi või spreid. Viimase pealekandmisega tuleb olla ettevaatlik, et vältida vahendi silma või suhu sattumist.

Päikesekaitsekreemi kehale kandes on eriti tähtis tähelepanu pöörata õrnadele kehapiirkondadele – kõrvalestadele, huultele, aga ka kiilanevale pealaele.

Põletust leevendav hüdrogeel

Jahutav geel aitab nii päikese­põletuse kui lõkketulest saadud põletuse korral. Geel jahutab ja desinfitseerib punetavat ja villilist nahka ning leevendab valu.

Kui ühtegi muud abivahendit pole, siis aitab ka külm vesi.

Kindlasti ei tohi kasutada päikesepõletuse leevendamiseks hapukoort – see suleb nahapoorid rasvakihiga ja ei lase põletada saanud kohal hingata.

Desinfitseerimisvahend, side ja plaastrid

Väiksemad kriimustused ja lõikehaavad vajavad desinfitseerimisvahendiga puhastamist ja plaastriga katmist. Võta kaasa mitmesuguse suurusega plaastreid, et vajadusel saaksid nende hulgast kohe sobiva valida. Suurem haav tuleb pärast puhastamist katta korralikult sidemega.

Putukatõrjevahend

Apteekides on müügil putukatõrjevahendid, mis aitavad peletada nii sääski, parmusid kui ka puuke. Ühtlasi on saadaval mürgivabu tõrjevahendid, mis kestavad kaua, on lõhnatud ja ei jäta nahale kleepuvat kihti. Selliseid vahendeid saab nahale kanda nii palju kordi kui tarvis ning neid võivad kasutada väikelapsed, allergikud ja rasedadki. Sääski aitavad peletada ka lavendel ja teepuuõli, puukide vastu õlidega paraku ei saa.

Puugitangid

Kui puuk on end nahasse imenud, ei tasu teda ­eemaldada tavaliste pintsettidega, vaid spetsiaalsete puugi eemaldamiseks mõeldud tangidega: pintsettidega surutakse puuk kokku ja see kiirendab mürgi eritumist, tangid seevastu eemaldavad puugi lihtsalt ja tõhusalt.

Hammustuskoht tuleb kindlasti desinfitseerida ja seda siis vähemalt nädal aega jälgida. Kui koht muutub põletikuliseks, punaseks ja valusaks, siis tuleb minna perearsti juurde.

Jäägeel või külmakott

Kukkumise või muu trauma korral, aga ka siis, kui mesilane juhtub nõelama või rästik salvama, tuleb haiget saanud koht kohe katta külmakotiga, mis aitab valu ja paistetust leevendada, ühtlasi aeglustab see mürgi levikut.

Probiootikumid ja söetabletid

Jaanipäeval nii tavaline ülesöömine-joomine, aga ka esimesed värsked marjad ja köögiviljad toovad tihti kaasa kõhuvalu ja kõhulahtisuse. Mõnevõrra saab sellist olukorda ennetada probiootikumidega, kuid loomulikult oleks arukas süües-juues siiski piiri pidada.

Inimesed, kellel tekivad kergesti gaasivalud, peaksid alati pakkima kaasa mõne ravimi gaaside leevendamiseks. Kõhulahtisuse ja oksendamise korral aitavad söetabletid, mis on nüüd müügil kontsentreeritud kujul. Väga tugeva kõhulahtisuse korral aitab loperamiid.

Allergiaravim

Paljud on allergilised putukate, õietolmu või mõne toiduaine suhtes, alati pole inimesel endal sellest aimugi. Seetõttu tuleb maale sõites igaks juhuks allergiaravim kaasa pakkida.

Palavikku alandav peavalurohi

Valuvaigisti, mis aitab vajadusel palavikku alandada, peaks olema igas koduses apteegis. Laste haigestumise korral võiks nii valu vaigistamiseks kui ka palaviku alandamiseks kasutada tablettide asemel siirupit või küünlaid.