Igapäevane kontsadel tippimine muudab pahkluupiirkonna lihaseid nõrgemaks.Foto: BSIP SA / Alamy
Terviseuudised
27. juuni 2015, 14:43

Kontskingad muudavad tasakaalu kehvemaks (5)

Kui jalad kontskingadega kohanevad, muutuvad teatud pahkluupiirkonna lihased algul tugevamaks, sest õpivad paremini toime tulema neile langeva suurema koormusega. Pikema aja peale aga nõrgenevad lihased uuesti ja tasakaal halveneb regulaarseks kontsakandjaks hakates pea koheselt, näitab selles kuus ajakirjas The International Journal of Clinical Practice avaldatud uurimus.

Lõuna-Korea Hanseo Ülikooli füsioloogid vaatlesid lennusaatjaks õppivate naiste peal, kuidas aastatepikkune pidev kontsakandmine jalale mõjub. Et kõrged kontsad on stjuardessitöö lahutamatuks osaks, kannavad tudengid tundideski kontsi. 

Uurijad mõõtsid eri aastakäikude üliõpilaste tasakaaluvõimet kõikuval laual seismise harjutusega ja pahkluupiirkonna lihaste tugevust arvutipõhiste harjutusmasinate abil. Võrreldes esimese aasta õppuritega olid teise ja kolmanda aasta üliõpilastel mõningad lihased tugevamad. Lõpuaasta tudengeil hakkasid needsamad lihased aga taas nõrgemaks jääma. Samuti halvenes drastiliselt nende tasakaal.

Õigupoolest oli kõigil edasijõudnud õppijatel kehvem tasakaal kui uustulnukatel, isegi kui teatud lihased olid vahepeal tugevnenud.

Uurimust vedanud professor Jee Yong-Seok ei arva siiski, et naised peaksid kontskingad varna viskama. Ta soovitab sagedastel kontsakandjatel teha kannatõsteid ja laua taga töötades kontskingad jalast võtta. Kindlasti soovitab ta hoiduda kontsadel jooksmisest.