Sääsk imeb verdFoto: TEET MALSROOS
Keha
29. juuni 2015, 14:57

Miks eelistavad sääsed üht inimest teisele? (6)

Väiksed pinisejad suudavad tekitada nii palju ebameeldivusi, et mõnikord tundub parem kannatada sooje ilmu pikkade varrukatega riideid kandes, kui päikest nautides. Miks sääsed eelistavad üht inimest teisele?

Uuringud näitavad, et peamine, mille järgi sääsed inimesi valivad, on veregrupp, kirjutab Women´s Health. Teadlased on pannud tähele, et sääskedele on meelepärasemad 0-grupi verega inimesed.

Kuid lisaks on ka paar teist sääskedele meeldivat asjaolu.

Nii on täheldatud, et tüütutele pinisejatele meeldivad tundlikuma nahaga inimesed – pärast sääsehammustust tekkinud põletikuline reaktsioon ja punetus tundub sääskedele ahvatlevam.

Vanarahval on lisaks ka teisi veendumusi, näiteks arvavad nad, et lillenootidega parfüümid muudavad inimesed sääskedele atraktiivsemaks. Samuti toitumine, magusa söömine pidi inimese sääskedele meelepärasemaks muuta. Teadlased seda küll ei kinnita, kuid Ameerikas läbi viidud uuring kinnitab, et sääskedele meeldisid inimesed, kes olid joonud vähemalt 350 ml õlut.

Paslik on vast ka meelde tuletada, kuidas end sääskede eest kaitsta.

Kui sa oled tundliku nahaga inimene, oleks väga mõistlik kasutada enne võimalikku sääskedega kokkupuudet allergiaravimeid, samuti kasutada sääsetõrjevahendeid. Ka aitavad sääskede vastu erinevad tsitruseliste aroomi sisaldavad küünlad. Kindel viis sääskede söögiks saada on aga veeta aega niiskes keskkonnas, näiteks soode ja tiikide läheduses.

Üks universaalne soovitus on aga kõigile: sääsepunni ei tohi kratsida. Kui seda teha, levib sääsemürk organismis kiiremini ja paistetus on oluliselt suurem.