Portaal netiarst.eeFoto: Kuvatõmmis
Uudised
30. juuni 2015, 10:59

Äsja avatud portaal netiarst.ee sattus Terviseameti uurimise alla (6)

Juuni keskel avati portaal netiarst.ee, millega oli 12. juuni seisuga liitunud 10 arsti ja pereõde. Terviseamet saatis läinud nädalal veebikülje omanikule aga kirja, kus palub selgitust portaali täpsemate eesmärkide kohta - tervishoiuteenust osutades vajab portaal ka vastavat tegevusluba, seda veebiküljele antud ei ole.

Lähtudes Netiarst OÜ ametlikul koduleheküljel kajastuvast infost, on netiarst.ee kaasaegset telemeditsiini lahendust pakkuv portaal, mis vahendab arsti ning patsiendi vahelist videokonsultatsiooni ilma, et oleks ise tervishoiuteenuse pakkuja, kirjutab portaal Meditsiiniuudised.

Terviseamet juhib 25. juunil saadetud kirjas tähelepanu sellele, et kui tegemist on teenusega, mis seisneb selles, et tervishoiutöötaja annab konkreetsele isikule vastavalt viimase abivajadusele nõu, soovitusi ja juhiseid haiguse, vigastuse või mürgistuse ennetamiseks; küsitleb, või töötleb muul viisil andmeid isikule diagnoosi panekuks ja selle tulemusena annab isikule ravisoovitusi, siis sellisel juhul on tegemist tervishoiuteenusega.

Ameti kinnitusel ei ole oluline, kuidas tervishoiutöötaja ise oma teenust käsitleb ja nimetab, vaid kuidas teenusekasutajad (antud juhul portaali kaudu pöörduvad inimesed) pakutavast teenusest aru saavad ja mis eesmärgil nemad enda arvates netiarst.ee poole pöörduvad.

Terviseamet märgib kirjas, et olukorras, kus konkreetne inimene peab ise teenusele saamiseks pöörduma ja talle on eelnevalt tehtud kättesaadavaks erinevate spetsialistide andmed, ning talle on selgitatud, mille alternatiivina nimetatud teenust pakutakse, on alust arvata, et tegemist on tervishoiuteenusega.

Tervishoiuteenuse osutamiseks on vajalik tegevusloa olemasolu ning tervishoiuteenust osutaval tervishoiutöötajal on dokumenteerimiskohustus.

Terviseamet ootab 27. juuliks portaali omaniku Janne Germani, kes on portaalis märgitud pereõena, selgitusi seoses telemeditsiini lahenduse pakkumisega ja palub põhjendada osaühingu seisukohta, et tegemist ei ole tervishoiuteenuse pakkumisega.