Uus eluohtlik trend, mis ei vääri järgimist.Foto: Robin Travers (Twitter)
Keha
2. juuli 2015, 12:18

Uus eluohtlik väljakutse suhtlusmeedias: päikesepõletuskunst (3)

Suhtlusmeedias on levimas uus eluohtlik väljakutse – fotod, millel keha on kaetud tätoveeringusarnaste ornamentidega. Need on saavutatud šabloonidega päevitamise tulemusena. 

Uut eluohtlikku väljakutset tähistatakse terminiga päikesepõletuskunst ehk #SunburnArt, vahendab RedBook. Tegu on väga ohtliku trendiga, mis on pärast päevitamist tõenäoliselt valulik, mille mõju kestab veel aastaid ning mis ilmselgelt suurendab ohtu haigestuda melanoomi.

"Päikese kehale kunstiteoste loomiseks kasutamine on naeruväärne," märgib Tina Alster, Washingtoni dermatoloogilise laserkirurgia instituudi arst, et ilu ei peaks olema surmav. Tema sõnul on suurim probleem see, et inimesed ei näe selle tegevuse kahjulikke mõjusid kohe. Kuid nahk ei unusta kunagi, vaid salvestab kõik aastate jooksul omandatud päikesekahjustused.

Alster tuletab meelde, et päikesepõletus on väga hull asi. Tegelikult on nii, et iga kord päevitades puutub inimene kokku ultraviolettkiirgusega ning see kahjustab nahka ka siis, kui inimene ei põleta end päikesega ära.

Kui hädasti on vaja pruuniks saada või selles väljakutses osaleda, soovitab Alster alternatiivina kasutada isepruunistajaid. Päikesepõletuse vältimiseks soovitab ta aga ka süüa tervislikumalt, päikese eest kaitsevad tema sõnul hästi rohelised köögiviljad ja antioksüdantide rohked toidud. Päikese käes soovitaks ta siiski viibida nii, et keha on kaitstud.

Seega – ärge sukelduge uute väljakutsesse pea ees. See toob kaasa parandamatuid nahakahjusid.