Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
2. juuli 2015, 15:35

Mida räägivad vistrikud su tervise ja harjumuste kohta? (2)

Su nahk on kui lakmuspaber sellele, mis toimub su kehas ehk vistrikud saadavad üsna selge signaali su tervisliku seisundi ning harjumuste kohta.

Portaal Good Housekeeping toob välja, mida räägivad erinevas kehapiirkonnas tekkivad vistrikud su tervise ning harjumuste kohta.

Vistrikud lõual, lõualuu külgedel või kaelal.
Süüdlaseks on tsükkel, mille käigus testosteroon kõigub siia-sinna. Enne menstruatsiooni paneb see rasunäärmed rohkem tööle ning tulemusena ummistuvad poorid ja tekivad vistrikud. Nende vältimiseks oleks vajalik enne menstruatsiooni tõhustada näo puhastamist spetsiaalsete aknevastaste toodetega. Kui olukord on eriti hull, pea nõu oma arstiga – võimalik, et sa vajad antibeebipille või hormoonravi kehas möllavate hormoonide taltsutamiseks.

Vistrikud ninal ja laubal.
Süüdlaseks on stress. Selles piirkonnas on vistrike tekitajaks adrenaliin, mida keha keerulistes olukordades vabastab. Kui tead, et sul on ees stressirohke aeg, pööra tähelepanu T-näopiirkonna puhastamisele.

Vistrikud juuksepiiril.
Süüdlaseks on rasused juuksed või nende hooldamine liiga rasvaste toodetega. Püüa juukseid pesta nende seisundile vastavate toodetega. Kui aga pead tegema toitvaid rasvaseid maske, siis püüa need juuksepiirist eemal hoida. Kui juuksepiiril hakkavad vistrikud üle pea kasvama, pööra suuremat tähelepanu ka selle piirkonna hooldusele.

Vistrikud põskedel.
Süüdlaseks on bakteriterohke telefon või räpased käed. Ehk ühesõnaga miski, mis puudub teie näoga sageli kokku ning soodustab pooride ummistumist mustuse ja bakteritega. Selle vältimiseks puhasta oma telefoni iga päev või kasuta käed-vabad seadeldist. Ja hoia käed oma näost eemal!

Vistrikud suu ümber.
Süüdlaseks on su toitumine. Happeliste toitude jäägid võivad nahka ärritada ja selles põletikke tekitada. Samas võivad rasvased toidud poorid ummistuda. Selle probleemi vältimiseks puhasta suu ümbrust pärast söömist.

Vistrikud rinnal ja seljal.
Süüdlaseks on vale spordirinnahoidja või T-särk. Puuvillane riie kogub higi endasse ja hoiab seda keha lähedal. Niiske ja soe keskkond on aga bakteritele soodsaim elukeskkond. Selle vältimiseks püüa kanda niiskusi imavaid moodsaid kangaid – need ajavad higi nahast eemale ja hoiavad vistrikud kehast eemal.