Foto: PantherMedia / Scanpix
Uudised
3. juuli 2015, 09:41

Kuus küsimust, mida sa peaksid apteekrile esitama (2)

Levinud on arvamus, nagu apteeker oleks vaid arsti kirjutatud ravimite vahendaja. Tegelikkuses oskavad apteekrid inimesi nõustada ka paljude tervisehädades osas.

Seda enam, et tegelikkuses näevad inimesed apteekreid isegi kuni kümme korda sagedamini kui oma arsti, kirjutab portaal Everyday Health ja julgustab apteekritelt rohkem nõu küsima. Järgmist kuut küsimust apteegis igatahes häbeneda ei maksa.

  • Kas ravimil on olemas geneeriline variant? Apteekrilt saab nõu erinevate geneeriliste ravimite osas, mis on sageli odavamad originaalravimitest, kuid sama toimeainega. Siiski, kõigil ravimitel odavamaid aseaineid pole
  • Kas ravimil on kõrvalmõjusid või erinõudeid selle tarvitamisel? Arstil tõenäoliselt pole selle seletamiseks aega, kuid apteekrilt võiks küll küsida, kas on konkreetse ravimi tarbimisel mingeid konkreetseid juhiseid. Näiteks, kas seda peab võtma pärast söömist või seda tarvitades peab eemale hoidma päikesest.
  • Mida teha, kui unustan rohu võtmata? Seda juhtub ju ikka ja see ei ole alati põhjus paanitsemiseks. Kuid on hea teada, mida teha, kui see juhtub.
  • Kuidas ravimeid säilitada? Suuremat osa ravimitest tuleb hoida toatemperatuuril kuivas, samas mõned ravimid peavad olema külmkapis.
  • Kuidas ravimid mõjuvad teiste ravimitega? Kui võtate mitmeid ravimeid, uurige apteekrilt, mida silmas pidada, et ravi oleks ikka tõhus ja et ei esineks ebameeldivaid koostoimeid.
  • Kas ma peaksin arsti juurde minema? Mõne haiguse ilmnedes tasub apteekriga nõu pidada, kas seda saab ravida käsimüügiravimiga või tuleb minna arsti juurde.