Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
3. juuli 2015, 11:05

Kokteil, mida päikese käes valmistades oled sa ohustatud põletushaavadest

Lisaks sellele, et Margarita nimeline kokteil võib selle tarvitamise järgsel hommikul kaasa tuua peavalud, võib see tekitada ka teise astme põletushaavu.

Nii juhtus ühe Florida mehega eelmisel kuul: pärast oma koduhoovis Margaritade valmistamiseks laimist mahla väljapressimist leidis ta kätelt villid ja põletushaavad, kirjutab Men´s Health. Arst nentis, et see on päikese ja tsitruselise mahla koosmõju.

Meest tabas fotodermatiit, harva esinev allergiline tõbi. See seisund toob endaga kaasa lööbe, turse, punetuse, villid ja koorikud. Selle seisundi teket soodustavad mõned keemilised ained, mis sisalduvad näiteks sidrunites ja laimides, muutes naha päikese kahjulikule UV-kiirgusele tundlikumaks. See tähendab, et kui päikese käes satub nahale tsitruselise mahl, tekibki põletus.

Ning nagu päikesepõletuse korral ikka, ilmneb fotodermatiitki alles siis, kui kahju on juba tehtud. See ilmneb paari tunni või isegi päeva pärast, kui päikese käes on oldud. Kui see aga ilmneb, on mõistlik nõu pidada arstiga – põletushaavad võivad vajada põletikuvastast salvi.

Kui aga palava ilmaga on vastupandamatu soov Margaritasid juua, siis pese käed pärast kokteili valmistamist lihtsalt koheselt vee ja seebiga puhtaks!