Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
3. juuli 2015, 15:05

Viis üllatavat väsimust põhjustavat tervisehäda (1)

Väsimus on hirmus asi – see võtab viimasegi jaksu ja pärsib igapäevaelus neidki tegevusi, mis teistel tunduvad olema käkitegu.

WebMD koostas nimekirja üllatavatest tervisehädadest, mis võivad väsimust põhjustada.

Heinanohu ja allergia.

Sümptomid: väsimus, peavalu, ninakinnisus, kipitavad silmad.

Allergiaid saab määrata arsti juures, selgitades täpsemalt välja, mille vastu allergiline olete. Kui põhjust juba teate, tuleks hoiduda nii palju kui võimalik kokkupuutest allergeenidega. Allergilist nohu saab taltsutada vastavate ravimitega, milleks on nii erinevad spreid kui tabletid.

Aneemia

Sümptomid: väsimus, pearinglus, külmatunne, ärritus. Esineb eriti naistel menstruaaltsükli ajal.

Aneemia ehk kehvveresus on erütrotsüütide ehk punaverelibledega seotud häire, mille korral on erütrotsüütide ja (või) hemoglobiini sisaldus veres normaalsest madalam. Madala hemoglobiini sisalduse tõttu tunneb inimene väsimust ja tülpimust.

Aneemia selgitatakse välja lihtsa vereanalüüsiga, selle vastu aitab vastavate rauatablettide võtmine või rauarohke toidu söömine. Rauda sisaldavad näiteks spargel, spinat ning punane liha.

Masendus

Sümptomid: kurbus, lootusetuse, abituse ja jõuetuse tunne, väsimus.

Masendus võib kujuneda tugevaks ja krooniliseks väsimuseks, depressiooniks. Enamasti on depressiooni all kannatajad just naised. Neid ähvardab ka sünnitusjärgne depressioon. Samuti võib depressioon olla seotud aastaaja või tervislike probleemidega.

Depressioonis inimese töövõime väheneb oluliselt ning ka tavalised ettevõtmised võivad tunduda ületamatutena. Seisundi vastu võib abi küsida arstilt, kes määrab kas vastavad ravimid või teraapia.

Fibromüalgia ehk pidev valu üle keha

Sümptomid: krooniline väsimus, lihasevalu, unehäired, ärevus, masendus.

Fibromüalgia on üldise kurnatuse põhjus. Haiguse all kannatajal võib olla tunne, et ei puhka end une pikkusest sõltumata kunagi korralikult välja. Väsimuse vaev kandub üle argipäeva ja segab keskendumist. Selle vältimiseks tuleks teha sporti, et keha paremini lõõgastada. Hea valik on näiteks ujumine.

Toiduallergia

Sümptomid: krooniline väsimus, allergilised reaktsioonid.

Väsimus võib tuleneda ka toiduallergiast, laktoositalumatusest või tsöliaakiast. Kui arvate, et kannatate toiduallergia all, jätke see toit söömata, mille puhul teate, et see teile vaevusi põhjustab. Toiduallergiat saab kõige paremini tuvastada arsti juures.