Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
13. juuli 2015, 15:30

Lugu ilmus esmakordselt 2012. aasta juunikuu Tervis Plussis.

Mis on lubatud veenilaienditega ja mis mitte? (2)

Mida tuleks arvesse võtta veenilaiendite korral: kas võib minna sauna, sooja vanni, lasta teha massaaži või karvaeemaldust?

Veronika Palmiste-Kallion (veresoonte-kirurg): Veenilaiendid ehk varikoos on üks leebemaid kroonilise haiguse vorme, mida inimkond teab. Kuni veenilaiendid ei ole tüsistunud, võib varikoosiga käia saunas, soojas vannis, lasta teha massaaži ja depileerimist.

Kui veenilaiendisse on tekkinud põletik – tromboflebiit – on olukord muutunud. Süütust haigusest on saanud võimalik eluohtlik seisund (hüübivushäire). Veenipõletik on aga nii valulik ja häiriv, et naljalt keegi endale selles seisundis massaaži teha ei lase või sooja vanni minna ei taha. Pigem kasutage hepariiniga geele, mille koostises on peale ravimi jahutavad abiained.

Olenevalt veenilaiendite suurusest võib soojuse või tugevama mehaanilise ärritaja toimel veenilaiendite kohal täheldada sügelust, kihelust või ebamugavustunnet. Kui saunalaval istumine, vannis ligunemine või epilatsioon kutsub niisuguse tunde esile, on mõistlik neid protseduure vältida.

Kindlasti peab massaaži ja depilatsiooni puhul olema valmis ka sinikate tekkimiseks – kui tegemist on veeniseina nõrkusega, võib mehaaniline trauma veeniseina kergemini katki teha. See ei ole eluohtlik olukord, kui ei kaasu muid raskeid üldhaigusi.

Väga oluline on meeles pidada naha niisutamise vajadust. Venoosse puudulikkuse süvenemisel muutub naha ehitus, nahk õheneb, muutub pärgamentjaks ning tekib hüperpigmenteerumine (pruunid plekid). Sel juhul peab ettevaatlik olema mehaaniliste traumadega ja vältida haavandeid, mis tekivad kergemini väga kuiva ja kestendava naha korral.