Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
9. juuli 2015, 10:55

Lugu ilmus esmakordselt 2012. aasta juunikuu Tervis Plussis.

Millal alustada hammaste niiditamist?

Millal õpetada last hambaid niiditama? Olen näinud müügil vahvaid lastele mõeldud hambaniite kujukestega – kui praktilised need on?

Meeme Mõttus (hambaarst): Olenevalt lapse vanusest on niiditamine erinev. Lapse piimahambad on väiksemad ja nende vahesid on ebamugav puhastada. Samuti võib olla tülikas niiditada, kui hambad on vahetumas ja tekivad hambavahed.

Niiditada võib ja on soovitatav aga siis, kui hambad on üksteise vastas ning kui see ei põhjusta veritsust.

Väikelapse hambaid peaks niiditama lapsevanem, sest laps ise ei suuda seda korralikult teha. Niiditamisega saab hakkama laps, kelle manuaalsed võimed on arenenud. Aga selleks ajaks on juba tekkinud ka augud hammaste vahele.

Oluline on hakata hambaid ja igemeid pesema kohe pärast esimese hamba tulekut. Pastat ei panda laste hambaharjale hernetera suurusena, vaid imeõhukese kihina. Uute soovituste järgi peaks väikelaste hambapasta sisaldama fluori minimaalselt.

Laste hammaste ja hambavahede puhastamiseks on spetsiaalsed survepesurid (nt Waterpik) või hambavahepuhastajad. Need tagavad suurepärase tulemuse, on mugavad ja stimuleerivad lapse suu-hügieeni. Survepesur asendab niiti nii lastel kui ka täiskasvanutel. Lisaks asendab see ka tavalist hambaharja.

Vaata ka www.suuinfo.net.