Foto: PantherMedia / Scanpix
Toiduuudised
11. juuli 2015, 16:07

Lugu ilmus esmakordselt 2012. aasta juunikuu Tervis Plussis.

Turgutust spordijoogist - kuid kas on ka abi?

Spordijook aitab täiendada keha vee- ja energiavaru sportimise ajal ja järel. Kui kiiresti omastad joogist vee ja toitained, oleneb joogis lahustunud aineosakeste sisaldusest. Isotoonilises joogis on tahke aine osakeste kontsentratsioon võrreldav vereplasmaga. Isotoonilisest joogist omastab organism parajalt nii vett kui ka süsivesikuid.

Süsivesikud on inimesele esmatähtsad energiaallikad. Süsivesikud jõuavad glükoosina verre ja vere vahendusel töötavatesse lihastesse kiiresti. See parandab märgatavalt vastupidavuslikku töövõimet.

Esmatähtis energeetiline varuaine lihastes ja maksas on glükogeen. Spordijook treeningu või võistluse järel aitab glükogeenivarudel taastuda, sest joogis sisalduvatest süsivesikutest sünteesib organism lihastes ja maksas glükogeeni.

Naatrium soodustab nii süsivesikute kui ka vee kiiret omastamist joogist ja vee peetust organismis. Süsivesikute ja vee kiire omastamine on tähtsad sportimise ajal, vee peetus aga taastumisel.

Puhas vesi või muud naatriumivabad joogid ergutavad suures koguses juues uriini eritumist, naatriumi sisaldavad joogid stimuleerivad veekaotust uriiniga märksa vähem, kiirendades nii kehas normaalse veesisalduse taastumist.

Naatrium annab joogile maitset ning aitab pikema aja jooksul säilitada soovi juua.

Allikas: Tartu Ülikooli spordifüsioloogia professor Vahur Ööpik