Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
11. juuli 2015, 13:21

Lugu ilmus esmakordselt 2013. aasta juunikuu Tervis Plussis.

Homöopaatia - kas uskuda selle jõusse või mitte? (27)

"Homöopaatia on tõhus ravisüsteem, mis taastab hellalt keha ja meele tervise ning elujõu," ütleb homöopaat Krista Koppel.

Homöopaatia alusepanija, Saksa arst Samuel Hahnemann, tõestas 18. sajandi lõpul, et haiguse juurivad välja rohud, mis tekitavad patsiendi haigusnähtudega sarnaseid sümptomeid. Homöopaatia ravi põhineb ideel, et sarnane ravib sarnast – homöopaatiline ravim ergutab organismi immuunsüsteemi end ise ravima.

• Miks ringleb homöopaatia ümber palju müstilisust ja vastakaid suhtumisi?

Homöopaatia on ammu teaduslikult tõestatud ravimeetod. Müstilisust tekitab ehk see, et me ei suuda aru saada ja mõõta, kuidas toimivad tervendavalt suure lahjendusastmega ained. Aga need toimivad siiski – juba üle 200 aasta.

• Mida homöopaatia endast kujutab?

Homöopaatia on looduslik, efektiivne ja teaduslik tervisesüsteem, mis ohutult taastab keha tervise ja elujõu, tasakaalustab meelt (hüperaktiivsus, ärevushäired, unetus) ning aktiveerib immuunsüsteemi, mille kaudu keha suudab end ise tervendada.

• Homöopaatia ravib siis põhjust, mitte tagajärge?

Kindlasti. Näiteks kui kellelgi on lähedase surma tagajärjel tekkinud unetus või ärevushäired, tuleb talle valida ained, mis aitavad jagu saada šokist ja leinast. Kui emotsionaalne seisund tasakaalustub, kaovad ka ärevus ja unetus. Jalaväänamise või hematoomi korral määratakse traumast lähtuvad ravimid. See tervisesüsteem ütleb, et kõik haiguse sümptomid on keha ja meele tasakaalutuse väljendused, mida tuleb tähele panna, mitte alla suruda. Oluline on jälgida sümptomeid ja eriti seda, mis teeb need halvemaks, mis paremaks.

• Milliseid haigusi homöopaatia kõige tõhusamalt ravib?

Homöopaatilist ainet saab määrata, kui on olemas väljendunud sümptom. Oluliste ja vähem oluliste haigusnähtude vahel tuleb vahet teha. Homöopaat ei pane kunagi diagnoosi, vaid määrab sümptomite kogupildi. Ravida saab nii kroonilisi kui ka akuutseid haigusnähte. Homöopaatia sobib hästi näiteks külmetuse ja gripinähtude raviks.

Lihtsamaid probleeme (põletus, haav, torked, väänamine ja muljumine, aga ka kõhulahtisus) saab ravida homöopaatiliste ravimitega ka kodus, kui probleem on tõsisem, tuleks pöörduda koolitatud homöopaadi poole.

• Mille põhjal määrab homöopaat ravimi?

Ravimi valimisel vaadeldakse inimest kui tervikut. Arvesse võetakse patsiendi haigustunnused, emotsionaalne seisund, tema temperament ja füüsiline välimus. Samuti arvestatakse varem ja suguvõsas põetud haigustega.

Seepärast küsibki homöopaat selliseid “imelikke” küsimusi, nagu mis juhtus su elus sellel ajal või enne, kui vaevus algas? Mida või keda sa kardad? Küsimusi esitatakse ka elustiili, toidu, töö ja hobide, une, suhete, stressitaluvuse jms kohta, mille tulemusena selgub tervikpilt inimesest.

Homöopaat koondab olulised sümptomid ning otsib raviks aine, mille toime sarnaneb haiguse sümptomitega. Kui inimene seda ainet võtab, aktiveeritakse haigusest tervendavad protsessid. Ravimi toime hõlmab nii emotsionaalseid kui ka füüsilisi sümptomeid.

• Millised on homöopaatiliste ravimite eripärad?

Homöopaatilised ained ei ole kehale toksilised, kuna neid on palju lahjendatud. Neid võivad tarvitada isegi rasedad ja beebid. Homöopaatilistel ravimitel pole kõrvalmõjusid ja need ei tekita sõltuvust. Ravimid vastavad tänapäeva kõrgetele kvaliteedinõuetele.

• Kas homöopaatilisi ravimeid on võimalik osta ka Eesti apteekidest?

Mujal riikides saab homöopaatilisi ravimeid vabalt osta, kuid Eesti apteekidest on võimalik saada ainult teatud homöopaatilisi Heeli kompleksravimeid (nt Traumeeli, Gripp-Heeli). Klassikalisi ravimeid meil kahjuks veel osta ei saa, meile lähimad apteegid, kus homöopaatilisi ravimeid müüakse, on Helsingis ja Riias.

Ravimiamet on nimetanud homöopaatilised ained ravimiteks. European Counsil of Classical Homeopathy uuring näitas, et veerand Euroopa Liidu kodanikest kasutab homöopaatilist ravi. Eestis on 14 homöopaadil täiendmeditsiini- ja loodusravi terapeudi kutsestandard.