Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
10. juuli 2015, 17:18

Lugu ilmus esmakordselt 2013. aasta juunikuu Tervis Plussis.

ABI ON LÄHEDAL: Hemorroide ei pea kannatama (14)

Hemorroidid ehk rahvakeeles veenilaiendid tekivad anaalkanali seinas asetsevate anaalpadjakeste suurenemisest või nende sopistumisest väljapoole seda kanalit. Haigus on üldjuhul kas sümptomiteta või avaldub kergete sümptomitega.

Haiguse tekkemehhanisme täpselt ei tunta. Hemorroide võib sagedamini esineda rasedatel, kroonilise kõhukinnisuse käes kannatajatel jt.

Hemorroidide põhisümptomiteks on pärakuaugust tulenev hele veri, ebamugavustunne, sügelus päraku piirkonnas ja määrimine. Veri jääb sageli pühkides paberile, määrib aluspesu ning tihti võib märgata n-ö istejärgset tilkuva vere fenomeni.

Tavaliselt ei esine hemorroididega valu. Küll aga võib valu esineda ägedalt tromboseerunud hemorroidide korral.

Diagnoosi nurgakiviks on spetsialisti läbi viidav tavaline vaatlus ja anaalkanali paikne palpatsioon sõrmega, vajadusel kasutatakse olukorra täpsustamiseks proktoskoopi (vahend, millega tehakse anaalkanali vaatlust).

Ravitakse vastavalt hemorroidide raskusastmele. Sümptomiteta kergekujulised hemorroidid jäetakse jälgimisele.

Kergete sümptomitega hemorroidide korral on tähtis hoida hügieeni, vajadusel ravida kõhukinnisust soolesisu suurendavate ja pehmendavate kõhu- lahtistitega (nt Agiolax, Vi-Siblin-preparaadid) ja kui esineb lisasümptomeid, nt valu, siis ravida paikselt kasutatavate salvidega (nt Proctosedyl-preparaat), teha istevanne kehatemperatuuriga vees.

Veritsevate hemorroidide raviks tehakse edukalt kummirõngas-ligatuuri protseduuri.

Raskemate, püsivalt anaalkanalist väljasopistunud hemorroidide ainukeseks efektiivseks meetodiks on nende kirurgiline eemaldamine lõikussaalis. Neil juhtudel, kui kirurgiline ravi on vastunäidustatud, kasutatakse skleroteraapiat (sidekoestumist esile kutsuva aine süstimine hemorroididesse).