Foto: ALDO LUUD
Hea nõu
6. juuli 2015, 16:28

Lugu ilmus esmakordselt 2013. aasta juunikuu Tervis Plussis.

Lõhnatu suu - et inimesed ei põgeneks (4)

Mõne inimese suust tulev lõhn sunnib sammukese tagasi astuma. Mida teha, et oma väljahingatava õhu pärast muretsema ei peaks?

Suu on ühenduses hingamisteede ja seedetraktiga – just nende organite häired võivad põhjustada ebameeldivat hingeõhku.

Kui hingeõhk on halb, võib meil olla probleeme hingeelu ja sellega, mida me oma elus ei seedi. Öeldakse, et kaua endas ja oma hinges hoitud negatiivsed emotsioonid, mida ei suudeta või ei söandata välja öelda, lähevad suus haisema. Suust tulev halb õhk võib olla seotud ka haige hamba, igeme või haavandiga.

Appi saame võtta taimed. Esmatähtis on puhastada oma maksa – organismi filtrit – ja selle kaudu kogu organismi. Selleks söö värskeid võilillelehti ja -varsi. Ampsa neid iga päev natuke rohkem ja nii 21 päeva järjest. Alguses on mõrkjas maitse võõras, kuid sellega harjub kiiresti ja varsti võid võilillemaitset lausa nautida.

Organismi puhastamiseks ja haavandite parandamiseks tasub suvel süüa ka värsket vesiheina ja hanemaltsalehti.

Kui suus on põletikulisi protsesse, siis valmista tõmmis kas kummelist, kortslehest, salveist, saialillest või vägiheinast ja loputa sellega suud iga paari tunni tagant.

Taruvaigunäts

Kõige parem, kiirem ja mugavam vahend suumikroobide neutraliseerimiseks ja põletikuliste protsesside parandamiseks on aga taruvaik. See võlurohi peaks olema iga pere esmaabikapis. Võta veidi taruvaigupulbrit või tükike taruvaiku ja pane see suhu. Hoia seda suus niikaua, kuni see muutub pehmeks nätsuks. Näri seda tervislikku nätsu paari tunni jooksul.

Seejärel “kleebi” näts keelega hamba külge või kurgulaele, kuhu ta võib jääda pikemaks ajaks, kas või kogu ööks. See on imerohi ka algava kurgu- ja hamba-valu vastu, samuti igemepõletiku korral.

Kannike

Kannikesel on põletikuvastane, valuvaigistav, rahustav, lahtistav ja vererõhku alandav toime.

Tee kannikesejuurest tõmmis ning loputa sellega kurku ja suud halva hingeõhu, põletiku või angiini korral.

Kannikesetee aitab ka mälu parandada ja ainevahetust korrastada. Joo kannikeseteed unetuse leevendamiseks ja enda rahustamiseks meelevapustuse korral. Kui kõrvades kohiseb või pea pööritab, joo kannikesejuure tõmmist.

Astelpaju

Astelpajul on haavu parandav, mikroobi- ja põletikuvastane ning vere koostist parandav toime. Ta aitab taastada neerurakke pärast alkoholimürgitust ja toetab maksa tööd. Astelpajumarjad tugevdavad immuunsust ja ergutavad hormonaalsüsteemi. Kasuta astelpajuõli suu ja limaskesta haavandite raviks.

Astelpajumahl soodustab seedetegevust. Söö astelpajumarju, kui tunned, et haigus hakkab tulema. Kasuta astel-pajumahla, -marju ja -õli pärast kiiritusravi. Võta astelpajuõli kehvveresuse korral 21päevase kuurina. Joo astelpajumahla ka pärast alkoholi tarvitamist, et puhastada organismi ning aidata maksarakkudel taastuda ja uueneda.

Jänesekapsas

Jänesekapsal on isu parandav, maohapet tasakaalustav, söögiisu suurendav ning põletiku- ja skorbuudivastane toime. Söö jänesekapsalehti ja -õisi igemepõletiku korral igemete tervendamiseks.

Jänesekapsas aitab leevendada ka kevadist C-vitamiini puudust.

Joo jänesekapsateed südameveresoonkonna tugevdamiseks ja lubjastumise vältimiseks.

Söö jänesekapsast ka soolenugilistest vabanemiseks.