Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
7. juuli 2015, 13:00

Ettevaatust, naised! Toksilise šoki sündroom ohustab ka tampoonide mittekasutajaid! (2)

Hiljaaegu kirjutati naisest, kellel toksilise šoki sündroomi tõttu amputeeriti parem jalg. Paljud naised deklareerisid pärast seda, et ei kasuta enam eales tampoone. Kuid – toksiline šokk ohustab ka tampoonide mittekasutajaid.

Tõsi, kõige enam on toksilise šoki sündroomi seostatud just tampoonide kasutamisega seotud bakteriaalse infektsiooniga, kirjutab portaal The Cut. Kuid šokk võib tabada ka tampoonide mittekasutajaid.

Selleks on vaja vaid, et inimese tupe mikroflooras pesitseks teatud tüüpi safülokoki bakter ehk Staphylococcus aureus. 2011. aastal läbi viidud uuringu kohaselt leidub 20% inimestel sedasorti bakterit nii nahal kui ninas, spetsialistid ei oska hinnata, kui paljudel naistel leidub seda tupes.

Paraku ei saa stafülokoki olemasolu tupes testida ka naistearsti visiidil, kuna tipe mikrofloora muutub pidevalt tsükli vältel ning bakteri olemasoluks tuleks võtta pidevaid proove. Liiatigi pole see toksilise šoki sündroomi ennetamiseks ka tarvilik.

Ameerika haiguste kontrolli ja ennetamise keskuse andmeil oli sealmail 2014. aastal 59 toksilise šoki sündroomi juhtumit, sel aastal on teatatud 26 juhtumist. Ei ole teada, mitu juhtumit konkreetselt oli seotud tampoonide kasutamisega, arvatakse, et umbes pooled. Toksilise šoki sündroom võib tekkida aga ka pärast nahainfektsioone, põletusi, nina verejookse, pärast sünnitust või operatsioone.

Arstid panevad südamele, et toksilise šoki sündroomi kartes ei maksa tampoonide kasutamist lõpetada, sest see seisund on ikkagi üliharv. See teeks sama välja, kui lõpetada lennuõnnetuse hirmus lennukiga lendamine. Oluline on lihtsalt tampoone regulaarselt vahetada.

Kuid, kuigi toksilise šoki sündroom on haruldane, võiks ikkagi teada kiire arstiabi saamiseks selle sümptomeid. Sündroomile viitavad kõrge palavik, lööve, lihasvalud, oksendamine, kõhulahtisus, segasusseisund ja madal vererõhk. Kui see kõik juhtub mõne päeva jooksul pärast menstruatsiooni, siis oleks mõistlik arstiga nõu pidada.