Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
10. juuli 2015, 11:32

Kaheksa viisi, kuidas plätud su jalgade tervist kahjustavad (6)

Varbavahesandaal on ka eestlaste suvine lemmikjalats, millega saab ringi tatsata nii vihmas kui päikeses. Kuid, ettevaatust – tervislik on nendega jalutada vaid spordiklubi duširuumis.

Ortopeedide sõnul on plätu riskantne jalanõu – selle kandja võib end kergesti vigastada, saada infektsiooni või villid. Üha sagedamini on juhtunud, et varbavahesandaalide kandja on nakatunud immuunsüsteemi nõrgestava, nahalöövet ja kõhuhädasid kaasatoova stafülokokk-bakteriga, kirjutab Huffington Post. Ka ei suuda plätud kaitsta varbaid mehaaniliste vigastuste eest.

Lisaks ei maksa imestada, kui jalad pärast plätudes ringitatsamist valutavad, sest jalg peab kummitalla omal kohal hoidmiseks topelttööd tegema. Üks paljudest USA uurimustest väidab, et kandes iga päev varbavahesid, muutub koguni inimese kõnnak ja tema jalad pöörduvad sissepoole, et vähendada astumisel tekkivat plaksuvat heli.
Mõistagi ei kaasne plätude kandmisega jalahädad kohe. Probleem võib tekkida siis, kui varbavahesandaalidest saavad inimese igapäevased jalatsid. Mis meie lühikese suve jooksul kipub ka juhtuma.

Ameerika podiaatrite ehk jalalabade probleemidega tegeleva ühenduse esindajad tõid  välja kaheksa punkti, kuidas pidev plätude kandmine jalgu kahjustab.

* Bakterid. Teadlased on kindlaks teinud, et ühe paari plätude peal võib elada üle 18 000 bakteri. Sealhulgas ohtlik stafülokokk ning inimese väljaheidetest pärit bakterid.

* Jala padjandid. Plätuga on jalg pidevas liikumises, see võib põhjustada jala padjandite hõõrdumist ja ville. Kuumade ja niiskete ilmadega on oht suurem.

* Jalalaba luud. Kõikide õhukese lameda tallaga jalatsite kandmine, ja plätud seda ju on, võib viia tillukeste mõradeni luudes. Põhjuseks on jala põrumine, sest puudub piisav pehmendus.

* Kand. Tallavõlvipõletik väljendub sageli tuima või terava kannavaluna. Lisaks võib kanna valulikkust põhjustada põrutus, kui igal sammul jalatsilt üles tõusnud jalg uuesti maha panna.

* Tallavõlv. Õhukese tallaga madalate plätude sage kandmine ei paku tallavõlvile mingit tuge ja see võib viia valuliku tallavõlvipõletikuni. Samuti võib see põhjustada tallavõlvi lamenemist või jala liigset sissepoole pöördumist.

* Hüppeliiges. Jala jõupingutused plätut pöia otsas hoida muudavad kogu inimese kõnnimustrit. Uurimused on selgitanud, et inimesed teevad varbavahesandaale kandes lühemaid samme, ka on nende kannalöök sammu alguses nõrgem. See aga muudab kogu kõndi ning võib põhjustada valu ja probleeme kogu kehas. Muutunud kõnnimuster toob omakorda kaasa valud ja probleemid hüppeliigestes ja põlvedes, aga ka puusaliigestes ja seljas.

* Varbavahe. Kui õrn varbavahe hõõrdub vastu plätu plastist, riidest või nahast kinnitusriba, võib saada valusad villid.

* Varbad. Et jalga hoiab paigas vaid imekitsas materjaliriba, peavad varbad igal sammul haarama jala paigalhoidmiseks jalatsist, tehes nii topelttööd. See võib viia väikeste lihaste ülekoormuseni ja kõõlusepõletikuni, esineda võib ka kõõluserebendeid. Liiga sage plätude kandmine võib viia suure varba liigese muundumiseni, samuti soodustab see jalanuki teket.