Puuviljade söömine on seedimiselegi kasulikFoto: PantherMedia / Scanpix
Keha
13. juuli 2015, 12:32

Mida teha, kui seedehäired kimbutavad?

Seedehäired tekitavad palju ebamugavust, viivad töövõimetuse ja perekonnaelu probleemideni ning alandavad igapäevast elukvaliteeti. Mida teha, et enda seedetervist parandada?

Maailma Gastroenteroloogia Organisatsiooni (WGO) toitumisspetsialistid soovitavad järgmist:

• Söö rohkem looduslikku toitu (puuvili, aedvili, teraviljatooted) ja kala.

• Tarvita vähem rasva (eelkõige küllastunud ja transrasvu), praetud toite ja rasvast liha.

• Söö hapendatud tooteid, mis sisaldavad probiootikume, mille mõju on kliiniliselt tõestatud.

• Tarbi palju vedelikku, aga mitte liiga palju kohvi ega alkoholi.

• Söö korraga vähem, aeglaselt ja mälu toit korralikult läbi. Neli või viis väiksemat einet päeva jooksul on kordi parem kui kaks või kolm suurt kõhutäit.

• Paranda oma eluviise: liigu, ohja stressi ja ära suitseta.

• Hoia tervislikku kehamassi indeksit, ülekaalulistel inimestel esineb rohkem seedehäireid.

• Lisa kiudainerikkaid toiduvalikuid, näiteks 5 portsjonit puu- ja juurvilja päevas ning suurenda igapäevast täistera- ja/või kaunviljade tarbimist.

• Eelista liha, mille rasvasisaldus on väiksem, näiteks kana, kalkun, jänes... või looma-, sea- ja lambaliha taisemaid lõike.

Kui sind vaevab:

* Kõhukinnisus, siis ära söö liiga palju valku ja küllastunud rasvu sisaldavat toitu, eelista kiudaineterikast toitu ja probiootikume. Liigu rohkem ja joo piisavalt vett.

* Puhitused, siis söö aeglaselt ja ärge söö korraga palju. Ära söö palju kaunvilju ega kapsast, ära joo palju koolat ega karastusjooke ning ära näri palju nätsu (eriti suhkruvaba).

* Ärritunud soole sündroom ja funktsionaalsed seedehäired, siis söö kindlatel kellaaegadel. Väldi rasvu (eelkõige transrasvu). Et sool regulaarselt tühjeneks, tarbi regulaarselt mõõdukalt kiudaineid ja eelista probiootikume.

* Düspepsia, siis ära pane vööd liiga kõvasti kinni ega heida kohe pärast söömist pikali. Piira rasvade ja piimatoodete (v.a jogurti) tarbimist. Väldi happelisi toite ja karastusjooke.

* Refluks ja kõrvetised, siis söö korraga vähem, aga sageli ja aeglaselt. Väldi praetud toite, vürtse, piparmünti, happelisi puuvilju ja tomateid.

* Laktoositalumatus, siis vali puuviljad ja jogurtid, mis sisaldavad probiootikume, eelkõige Streptococcus thermophilus't ja Lactobacillus bulgaricus't.