Mida teha, kui seedehäired kimbutavad?
Maailma Gastroenteroloogia Organisatsiooni (WGO) toitumisspetsialistid soovitavad järgmist:
• Söö rohkem looduslikku toitu (puuvili, aedvili, teraviljatooted) ja kala.
• Tarvita vähem rasva (eelkõige küllastunud ja transrasvu), praetud toite ja rasvast liha.
• Söö hapendatud tooteid, mis sisaldavad probiootikume, mille mõju on kliiniliselt tõestatud.
• Tarbi palju vedelikku, aga mitte liiga palju kohvi ega alkoholi.
• Söö korraga vähem, aeglaselt ja mälu toit korralikult läbi. Neli või viis väiksemat einet päeva jooksul on kordi parem kui kaks või kolm suurt kõhutäit.
• Paranda oma eluviise: liigu, ohja stressi ja ära suitseta.
• Hoia tervislikku kehamassi indeksit, ülekaalulistel inimestel esineb rohkem seedehäireid.
• Lisa kiudainerikkaid toiduvalikuid, näiteks 5 portsjonit puu- ja juurvilja päevas ning suurenda igapäevast täistera- ja/või kaunviljade tarbimist.
• Eelista liha, mille rasvasisaldus on väiksem, näiteks kana, kalkun, jänes... või looma-, sea- ja lambaliha taisemaid lõike.
Kui sind vaevab:
* Kõhukinnisus, siis ära söö liiga palju valku ja küllastunud rasvu sisaldavat toitu, eelista kiudaineterikast toitu ja probiootikume. Liigu rohkem ja joo piisavalt vett.
* Puhitused, siis söö aeglaselt ja ärge söö korraga palju. Ära söö palju kaunvilju ega kapsast, ära joo palju koolat ega karastusjooke ning ära näri palju nätsu (eriti suhkruvaba).
* Ärritunud soole sündroom ja funktsionaalsed seedehäired, siis söö kindlatel kellaaegadel. Väldi rasvu (eelkõige transrasvu). Et sool regulaarselt tühjeneks, tarbi regulaarselt mõõdukalt kiudaineid ja eelista probiootikume.
* Düspepsia, siis ära pane vööd liiga kõvasti kinni ega heida kohe pärast söömist pikali. Piira rasvade ja piimatoodete (v.a jogurti) tarbimist. Väldi happelisi toite ja karastusjooke.
* Refluks ja kõrvetised, siis söö korraga vähem, aga sageli ja aeglaselt. Väldi praetud toite, vürtse, piparmünti, happelisi puuvilju ja tomateid.
* Laktoositalumatus, siis vali puuviljad ja jogurtid, mis sisaldavad probiootikume, eelkõige Streptococcus thermophilus't ja Lactobacillus bulgaricus't.
Kommentaarid (0)