Foto: Reuters / Scanpix
Uudised
13. juuli 2015, 16:15

Iga seitsmes raviprotseduur on ebavajalik (2)

Suurbritannia riiklikku tervishoiuteenistuse (NHS) kõrgema ametniku sõnul on iga seitsmes haiglas tehtavast protseduurist ebavajalik ning kulutab vaid tervishoiusüsteemi raha.

NHS Inglismaa juht Bruce Keogh ütles The Sunday Telegraphis, et tema hinnangul on 10-15 protsenti protseduuridest sellised, millel ei ole mingit otstarvet. Ta ei usu, et seda peaks häbenema, vastupidi, sellele tuleks tähelepanu pöörata ja sellega tegeleda.

NHSi läbiviidud uuringus selgus, et paljud diagnoosid pannakse patsientidele seisundi järgi, mida neil tegelikult ei ole. Samuti on iga 20 sissekirjutus ebavajalik, mistõttu ka raha raiskamine.

Haigla andmetel kulutasid nad eelmisel aastal ebavajalikele operatsioonidele ja ravimitele 1,8 miljardit inglise naela.

The Telegraph lehel analüüsib Keogh, kuidas igal seitsmendal naisel eemaldatakse emakas, mis ei ole tegelikult üldse vajalik. See teeb aastas 6600 sellist juhtumit.

The King's Fundi (avaliku tervishoiu heategevusasutus) raport toob välja veel ühe levinud ülediagnoosimise. Nimelt on selleks liiga kergekäeline antibiootikumide välja kirjutamine, seda eriti köha ja külmetusega. Antibiootikumidest on külmetuse ja köha korral vähe kasu, nende kirjutamine nõrgestab organismi ja tekitab ebavajalikku vastupanu.

NHSi oma aruande kohaselt võiks ebavajalikke protseduure viia läbi, kui selleks oleks 115 miljardit naela.

Koos ülediagnoosimisega, mis põhjustab tarbetut ravi, soovitab aruanne tegeleda aladiagnoosimise probleemiga, mille puhul ei saa patsient õiget ravi. See omakorda rikub tervist ning valede ravimite tarvitamisel võivad tekkida komplikatsioonid.