Tantsutreenet Joel Juht treenib Ney Yorkis olles peamiselt mustanahaliste seas populaarses ajaloolises poksiklubis Gleasons Gym.Foto: Erakogu
Treenimine
13. juuli 2015, 17:25

Vaata lisatud galeriist, millised on treeningvõimalused ajaloolises poksiklubis

OTSE NEW YORGIST: Tänavatantsija Joel Juhti treeningseiklused ajaloolises Gleasoni poksiklubis (4)

Eesti tantsukooli esindustantsugrupp JJ-Street Crew on hetkel Ameerika Ühendriikides, et tiimi neiud saaksid kaasa lüüa tunnustatud tänavatantsuürituses Ladies of Hip-Hop. Kogu seltskond treenib koos maailmalinna kõvemate tegijatega parimates treeningupaikades - reisiseltskonna ainus mees ja tantsikooli asutaja Joel Juht räägib, kuidas ta sattus treenima peamiselt mustanahaliste seas populaarsesse poksiklubisse Gleasons Gym.

 

Joel räägib, et tema üheks suurimaks eeskujuks on alati olnud Mike Tyson, kuna too on pidanud terve oma elu lihtsalt enda eest võitlema ja tema lugu on alati Joelit inspireerinud - see tuletab meelde aegu, kui ta oli noor ja otsis oma teed.

Maikuu lõpus sai tantsukooli eestvedaja kingituseks Tysoni iskliku raamatu "Vaieldamatu Tõde". "Juba esimesed kaks peatükki motiveerisid mind nii väga, et tahtsin seda kuldrusikaga meest kohata või lihtsalt natukenegi tunnetada seda keskonda, kus ta trenni tegi," jutustab Joel. Kuna jaanipäeva järel lendas ta koos teiste tantsijatega koos New Yorki, siis ei jätnud kasutamata võimalust kolm korda nädalas treenida Gleason poksiklubis, kus tegutsesid kunagi sellised nimekad poksistaarid nagu Muhammad Ali, Joseph Frazier, Mike Tyson ja paljud teised.

"Kui sellise mõtte pähe võtsin, siis tekkis kohe ärevus, sest ma ei teadnud, kuidas mind seal vastu võetakse - enamus, kes seal trenni teevad on ju mustanahalised," räägib Joel.

"Treeningsaal asub Brooklynis ehk kohas, kus valged vanasti väga ei käinud, kuid täna on see piirkond turvalisem kui näiteks Harlem, kus me hetkel elame".

Tule kohale ja küsi mind!

Kõigepealt otsis Joel internetist nime järgi, et kas selline klubi üldse eksisteerib ning leidis siis nende kodulehe ja sealt ka kontaktandmed. Algul saatis ta klubisse meili, millele loomulikult ei vastatud ning siis helistas Joel ühele mustanahalisele sõbrale, kelle tuttav käis seal trenni tegemas, kuid sealtki erilist infot ei tulnud.

"Lõpuks helistasin ise kodulehel olevale numbrile ja telefonitsi vastas mulle Bruce-nimeline mees, kes ütles, et tule kohale ja küsi administraatori lauast mind, ja ma aitan sind, et saaksid trenni teha," kirjeldab Joel.

Klubisse jõudes tuli välja, et mees, kes oli eestlasele vastanud, oli klubi omanik Bruce Silvergladen. Too kutsus Joeli enda tuppa ja vormistas talle liikmekaardi. "See ei olnudki enam minu jaoks oluline, sest ruumi sisendes jäi mu pilk seintel olevatele piltidele, kus noor Bruce on koos Muhammad Aliga," naerab Joel. "Lihtsalt pobisesin omaette: uskumatu, et ma olen siin ja hetke pärast küsis Bruce minu käest, et kust sain klubi kohta infot ja ma vastasin Mike Tysoni raamatust. Selle peale ta naeratas ja ütles, et Mike Tysoni kontor on siin ning uskumatu, sinna mind hiljem ka viidi!"

Klubis pidavat Mike Tyson vaid korra aastas käima, sest kuna tal on päris palju erinevaid projekte, siis ta lihtsalt ei jõua rohkem sinna.

Valge mees kui ufo saali keskel

Igastahes Bruce tutvustas Joelile neid, kellega ta hakkab koos trenni tegema ning külaline Eestist vahetas kiiresti riided ja algas tema esimene trenn Gleasoni klubis.

"Algul oli päris naljakas, kõik vahtisid mind, nagu ma oleks mingi ufo keset saali," räägib Joel. "Enamus olid mustad, aga seda ma ei tea, kas vahiti nahavärvi pärast või lihtsalt seetõttu, et olin jooksuriietes seisev valge vend, kes tuli proovima - mul ju peale jooksuriiete muud trennivarustust endal kaasas ei olnud, kuna ei planeerinud seda tegemist ette." Vajalikud asjad sai ta kohapealt.

"Alguses hakati mind pisut testima, kuid pärast 40 minutit tekkis mul seal lisaks ühele eratreenerile veel mingeid fänne juurde," jätkab Joel. "Nad nägid, et ma olen vist midagi varem teinud ja sain tänu kiiretele kätele natukene tähelepanu, aga õppida on palju. Mul on hea meel, et mind võeti nii ruttu omaks ja nüüd kasutan seda võimalust ära, et rohkem infot saada."

Esimene trenn kestis 2 tundi ja kuna Joel tegi hoopis teisi harjutusi, kui ta on harjunud tegema, siis ei pääsenud eestlane lihastevaludest, mis ilmnesid järgmisel päeval. Ta leiab siiski, et trenn oli super - treenerid on seal tõesti väga kogenud, oskavad treeninguid läbi viia ja tööd tehakse seal tõsiselt.

Ajalooline paik

Gleasons poksisaal on Joeli andmetel tegutsenud 1937. aastast tänase päevani, seal on kokku 4 poksiringi, eraldi jõusaal, siis väiksem nurk, kus saab ennast venitada ja loomulikult väike pood, kust saab osta süüa - põhimõtteliselt kõik treenimiseks vajalik olemas.

Gleasoni klubi kohta võib Joel öelda veel väga olulisi fakte: nimelt klubist on tulnud 131 maailmameistrit ja üks olümpia kuldmedal. Lisaks on klubi teinud koostööd Hollywoodiga 26 filmi väntamisel.