Keha

E-sigaret ei ole tavasigaretile ohutu alternatiiv (4)

LISA KOMMENTAAR

Jaanus20. juuli 2015, 09:04
Kui E- sigari puhul pidevalt räägitakse, et ei tea selle pikaajalist mõju tervisele ja kui kahjulik see see on jne siis kas mitte tavaliste sigarettide pikaajaline ja ka lühiajaline väga kahjulik ja tappev mõju on ammu selgeks tehtud, aga need pulgad on saadaval igas poes ja tanklas. Kas Eesti riigis on aktsiisil mingi puhastav mõju? Teadupärast E-sigarett pole veel maksustatud röövellike maksudega. Kas peale seda kui pannakse aktsiisi maks ka E-le on pikaajaline mõju tervisele kohe teada?
andrus14. juuli 2015, 16:12
Suitsetamine on tervisele kahjulik , see ei ole uudiseks mitte kellegile. Samas aga kui võrrelda tubakatoodet ja elektroonilist sigaretti ning panna nad praktiliselt ühele pulgale, siis on ilmselgelt tegemist mitte pädeva ameti isikuga või lihtsalt valetamisega. Kuulates jutte, et e-sigaret vb tekitada vähki ja e-sigareti puhul on olemas passiivne suitsetamine ja veel tagatipuks on e-sigaret sama kahjulik kui tubakatoode siis ei saa mina kahjuks uskuda ühtegi sõna mida Eesti Tervise arengu Instituudi Tubaka osakond räägib. Ei ole ju võimalik et Maailma Tervise Organisatsioon ehk WHO on lihtsalt naiivne ning sellest tulenevalt on nad juba korduvalt väitnud, et e-sigareti puhul vb tegemist olla 21 sajandi parima leiutisega tubaka toodetega võitlemisel! Samas on WHO ka öelnud , et e-sigaretti ei tohiks üle reguleerida ja aktsiisidega üle koormata. WHO on kindlal seisukohal ja seda juba pikalt, et e-sigareti tarbimine on tuhandeid kordi ohutum alternatiiv tavasigaretile.
kui rääkida kemikaalidest mida sisaldab üks või teine toode , siis tuleks ka rääkida piirnormidest ,millest alates see kemikaal vb olla ärritav või tervist rikkuv. Selle tarbeks on loodud terve Euroopa kemikaalide register ,kus on loetletud ülesse kõik kemikaalid mis on euroopas lubatud ning välja toodud ka piirnormid ja ohud piirnormide ületamisel. E-sigareti e-vedeliku puhul ( kvaliteetse vedeliku puhul ) on tagatud nii kliinilised kui ka meditsiinilised testid TUV, MSDS ja puud sertifikaadid, mis tõestavad et neid piirnorme ei ole ületatud. Ka nikotiini puhul on e-sigaretis kasutusel meditsiiniline nikotiin, mis ladestub inimese kehasse hoopis teist moodi ja ka selle kohta on uuringuid mis on tõestanud , et e-sigaretist ladestub 10 kordi vähem nikotiini inimese organismi kui tavasigaretist või nikotiini plaastrist! On olemas tänaseks mitmeid lehti kust on näha uuringuid e-sigareti kohta ja kõikidel lehtedel on üheselt mõista, et negatiivset on tunduvalt vähem kui positiivset. On normaalne et piiratakse suitsetamise levikut aga leian et ei ole normaalne kui tehakse propagandat tootele, mis on aidanud suitsetamisest loobuda maailmas juba miljonitel inimestel! Kui leitakse et nikotiini plaastri puhul on vaja isikut kes nõustaks kuidas liikuda nikotiini koguste vahel, siis e-sigareti puhul ei ole nikotiini kogused nii suured et võiks endale liiga teha ,kuid ka siin võiks ju olla pigem abistav käsi mängus kui pidev diskrimineerimine ja pimesi keelamine. Nikotiini tooteid saab Eestis nüüd müüa ja esimesed firmad on oma müügiload kätte saanud ja seda siis ka peale 8 aastat kestnud ravimiameti väär keelamist ,mis siis riigikohtus lõpuks selgeks tehti. Nüüd muidugi räägitakse juba aktsiisi lisamisest e-sigaretile aga aktsiisi lisamine tootele mille puhul otsene tervise risk puudub on väga keeruline, seega on vajalik tekitada kuvand et see oht on reaalne ja hirmutav! Tuletan meelde, et läbi alaealiste vaatevinkli keelati ära e-sigareti reklaam ning määrati e-sigaret tubakatoodetega sarnaselt kasutatavateks toodeteks. Ei olnud siin ühtegi tervisega seotud põhjust vaid ainuke temaatika oli alaealised ja tuleviku noorus!! Samas olid suuremad müügipunktid ja ausad kauplejad juba ammu e-sigareti alaealistele ära keelanud. See et keegi kuskil nurga taga müüb alaealisele tooteid või vedelikku, see ei muutu ka seaduse muutmisega ja kindlasti ei muuda seda ükski aktsiis . sellist asja muudab ainult tarbija teadlikus , et igasugu solki ei tasu ka osta ja kuni tarbijad oma teadlikust ei muuda on turule imbumas ka tooteid mis tegelikult ohtu omavad! seda näeme me kahjuks kõikides valdkondades ,mitte ainult tubakatoodete ja e-sigareti puhul!
hale häma14. juuli 2015, 14:32
TAI poolt kokkupandud demagiigia, et oma töökohti õigustada ja et riik saaks jälle midagi maksustada ja reguleerida.
parandus14. juuli 2015, 14:32