Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
14. juuli 2015, 15:40

Soomes luuakse ülekaalulistele kaalualandamise võrguteenus (2)

Helsingi piirkonnas on 180 000 ülekaalulist tööealist, kelle tarvis on loomisel uus kaalualandamise võrguteenus.

Helsingi ja Uudenmaa haiglapiirkond (HUS) on loomas Painonhallintatalo (Kaalukontrollimaja) nime kandvat võrguteenust, mille eesmärk on saada kaalualandamisele varasemast rohkem piirkonna patsiente, vahendab portaal Meditsiiniuudised ajalehte Helsingin Sanomat. Esimese sammuna hakatakse aitama inimesi, kellele ülekaal on olnud pikaajaline probleem.

HUSi ülekaalukeskuse ülemarst ja Helsingi ülikooli ülekaaluüksuse ülekaalu uurimiskeskuse abiprofessor Kirsi Pietiläinen usub, et personaalsete juhiste saamine kilode alandamiseks tõhusam kui interneti vahendusel saadud juhised. "Me ei tea veel, millistel juhtudel võetakse ette personaalne kohtumine," ütles Pietiläinen.

Praegu suudab Pietiläise sõnul üks õde vastu võtta kuus kuni kaheksa patsienti päevas. Interneti teel hakkaks ta olema ühenduses kümnete patsientidega. „Meil pole piisavalt jõudu kohtuda kõigi patsientidega näost näkku. Kuluks 100 aastat enne, kui me suudaksime iga inimesega vähemalt korra kohtuda," nentis Pietiläinen.

Võrguteenusele saab suunamise tervisekeskusest või töötervishoiuarstilt. Võimalus on ka ise end registreerida, kui patsient on valmis ise teenuse eest maksma. Patsient saab seal kaardistada oma tervisliku seisundi ja seada endale eesmärgid tervislikuks kaalualandamiseks.

„Harjutused on loodetavasti kaasahaaravad ja palju lõbusamad kui seda HUSi puhul võiks arvata," ütleb Pietiläinen. Mõte on panna patsiente oma igapäevaelu nii muutma, et kehakaal saadakse püsivalt kontrolli alla. Kui mõne patsiendi puhul loodetud arengut ei toimu, siis juhendaja saab personaalselt innustada.

Teenus tahetakse käivitada aastavahetusel. Esialgseteks investeeringuteks on planeeritud 100 000 eurot.