Foto: PantherMedia / Scanpix
Meeled
15. juuli 2015, 09:15

Vähemalt kaheksa tundi und on ülioluline (3)

Täisväärtuslik uni aitab meil raskest päevast taastuda ning laseb kehal puhata. Ühtlasi on kaheksatunnine uni oluline aju jaoks.

Korralik kaheksatunnine ööuni laseb ajul mälestusi paremini töödelda ja talletada. Lisaks mõjutab vähene ööuni aju toimetulekut stressisituatsioonides.

Uuringus osalejatele õpetati erinevaid asju ja paluti meelde jätta esemete asukohti. Seejärel lasti osalejatel magada vastavalt neli ja kaheksa tundi, vahendab UPI.

Pärast mõlema grupi ärkamist meenusid õpitud asjad mõlema grupile, ka stressisituatsioonid. Küll aga valmistas raskust vähem maganud grupile eseme asukoha meenutamine, samal ajal kui korraliku ööune maganud inimestele see probleeme ei valmistanud.

Kuigi poole lühem uneaeg ei avalda erilist mõju mälu funktsioneerimisele tavaolukorras, võib stressiolukorras mõju olla märkimisväärne, segades ka igapäevaelu.

Teadlase Jonathan Cedernaesi sõnul on järgmine oluline samm uurida, kuidas krooniline unetus ning stress kahjustavad mälestuste tekkimist, mis peaksid talletuma magamise ajal.