Foto: PantherMedia / Scanpix
Maailm
15. juuli 2015, 15:42

Üle poole inimestest maailmas ei suudle (23)

Võime arvata, et suudlemine on üle maailma levinumaid tegevusi. Ometi on kultuure, kus peetakse musitamist lausa jälgiks.

Värske uuringu käigus selgus, et vähem kui pooled inimesed maailmast suudlevad selleks, et väljendada enda seksuaalset kirge, vahendab Daily Mail. Paljude kultuuride jaoks on suudlemine suisa põlastuväärne.

Selgus, et 168 erinevast kultuurist üle maailma peavad suudlemist romantiliseks ja nautimisväärseks tegevuseks vaid 46%. Ainuüksi Põhja-Ameerikas on 15 kultuuri 33 hulgast, kes ei suudle üldse.

Uuringu tulemusena selgus, et suudeldakse kõikides Lähis-Ida riikides. Euroopas on vaid kolm riiki kümnest, kes peavad suudlemist jälestusväärseks. Aasia rahvastikust ei suudle 27% inimestest.

Sahara-taguses Aafrikas, Uus-Guineas või Amazonases ei ole oldud tunnistajaks, et seal elavad inimesed oma romantilist kirge suudlemise kaudu väljendaksid. Brasiilias asuva Mehinaku hõimu hinnangul on suudlemine lausa vastik.

Teadlaste hinnangul ei ole meie geenides olemas loomuomast vajadust suudelda.

Nevada Ülikoolis teadustöö sooritanud William Jankowiaki tulemustest selgub, et suudlemine on õpitud tegevus, mis pärineb läänest, levides sealt põlvkondade vahel edasi.

Huuled on inimese üks tundlikumaid kehaosasid, milles olevad neuronid on seotud ajus olevate mõnukeskustega. Usutakse, et suudlemine täidab aju armastuse-, turva- ja mõnutundega, mis tekivad ka imetamisel.

Suudlemine on tervisele kasulik, sest see vähendab stressihormooni, pakkudes õnnetunnet.