Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
15. juuli 2015, 16:46

Soovid kaua noor püsida? Järgi neid nelja lihtsat soovitust! (4)

Parimad vananemise vastu võitlemise vahendid pole kallid kreemid, Botoxi süstid ega ilukirurgia. Kasu on hoopis tervislikest eluviisidest ja nooruslikust mõtteviisist.

Easy Living toob välja neli nippi, mis aitavad nooruslikkust pikalt säilitada.

* Hoia stress kontrolli all! Kõige üllatavam vananemise põhjus on igapäevastress, mis sunnib aju liigses koguses stressihormoone tootma. Need kõrgendavad vererõhku, kulutavad veresooni ja nõrgendavad immuunsüsteemi. Arvatakse, et krooniline stress on kehale palju kahjulikum kui mõni suur trauma, nagu töökoha kaotus või abielulahutus, sest pidev stress kahjustab keharakke väga tugevalt.

Stressi aitavad vähendada füüsiline koormus, mediteerimine või lihtsalt sõpradele helistamine. Pidevalt trenni tegeva keskealise inimese keha näib keskmiselt 1,7 aastat noorem ja iga päev sõbrale helistamine võib stressi põhjustatud vananemist vähendada kuni kaheksa aasta võrra. Noorena püsimiseks peaks inimene jalutama vähemalt 30 minutit päevas, tegema nädalas 30 minutit jõu- ja kolm korda 20 minutit vastupidavustreeningut.

* Maga piisavalt! Noorusliku välimuse seisukohalt on ülioluline küllaldane uni. Kuigi igaüks on erinev, on naiste optimaalne unevajadus kuus-seitse, meeste oma seitse-kaheksa tundi ööpäevas. Samuti aitab nooruslikkust säilitada tervislik toitumine.

* Mõtle noorelt! Tõeline ilu peitub muuhulgas ka eelarvamustevabast suhtumisest ellu ja inimestesse. Nooruslik mõtlemine peegeldub bioloogilistes näitajates. Kõige tähtsam on osata elada hetkes, olla teadlik sellest, mis meie ümber toimub.

* Armasta! Vananemise olulisimad komponendid on hea kohanemisvõime ja oskus pühenduda, oskus armastada. Vanemaks saades muutub väga oluliseks võime ümbritsevaga kohaneda. Negatiivselt mõjuvad tervisele teiste süüdistamine, allasurutud viha ja avalike skandaalide korraldamine. Hästi mõjuvad seevastu hea huumorimeel, teiste kohtlemine nii, kuidas sooviksid, et sind koheldaks ning jonnakus, mis võib osutuda ainsaks viisiks mõnes halvas situatsioonis positiivset näha.

Õnneliku vanaduse saladuseks peetakse ka õnnelikku ja kaua kestvat abielu. See muidugi ei tähenda, et üksikutel inimestel oleks halvem tervis. Eriti puudutab see naisi, kes pole kordagi abiellunud – nad on tavaliselt õnnelikud ja rahul, sest suudavad luua tugevaid ja toetavaid sõprussuhteid mõnevõrra paremini kui mehed. Kuid ennekõike on kaua abielus olevatel inimestel need iseloomujooned, mida terveks ellusuhtumiseks vaja: nad oskavad end siduda teise inimesega, neil on sageli hea huumorimeel, nad on pühendunud ja suudavad vajalikul hetkel pidada teist inimest endast tähtsamaks.
Nooruslikkust aitab hoida ka täisväärtuslik seksuaalelu, mis aitab ennetada kroonilist stressi ja immuunsüsteemi nõrgenemist ning tugevdab südameveresoonkonna tööd, samuti paneb see aju tootma mõnuhormoone.