Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
16. juuli 2015, 11:01

Viis põhjust, miks ei tohi oma naha tervise nimel vistrikke pigistada (7)

Kui näole tekib vistrik, tekib koheselt ka kiusatus seda pigistada. Sageli näppima kipud sa seda nagunii. Kuid nii vistrike näppimine kui pigistamine muudab probleemi palju hullemaks.

Portaal Good Housekeeping toob välja viis põhjust, miks sa ei rohi oma tervise nimel vistrikke pigistada.

1. Põletik muutub hullemaks. Et vistrikud näevad inetud välja, tahad sa loomulikult neist kohe vabaneda. Kuid nende torkimine muudab olukorra hullemaks – ise seda pigistades võib nahas kaasneda hoopis suurem põletik. Ka muudab vistriku näppimine punetuse ja paistetuse hoopis hullemaks.

2. Nahale võivad tekkida kärnad. Ja neid on juba hoopis keerulisem varjata, kui vistrikke. Kärnasid ei saa ka peitekreemiga varjata. Püüa hoopis vistrikke spetsiaalsete vahenditega ravida ja neid meigiga peita.

3. Nahale võivad tekkida armid. Kui vistrike pigistamisega läheb midagi untsu, võivad maha jääda inetud armid.

4. Nahk võib muuta värvi. Vistrike pigistamine võib kaasa tuua põletikujärgse hüperpigmentatsiooni ehk probleemses piirkonnas muutub naha värv tumedamaks. Värvimuutus tekib seda suurema tõenäosusega, mida suurem on põletik. Ajaga muutub nahk küll oma värvi tagasi, kuid see võib võtta aega kuni kaks aastat.

5. Organismi pääsevad bakterid. Mustad käed ja mittesteriilsed vahendid võivad põhjustada selle, et läbi vistriku pääsevad organismi teisedki bakterid ning sa võid jääda mõnda nahahaigusse.