Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
16. juuli 2015, 14:36

Kontorirott! Kas tead, kuidas su töö sind tasapisi tapab? (2)

Mitte vaid stress, pikad töötunnid, söödud saiakesed ja istuv eluviis ei ohusta kontorirottide tervist, ohtlikud võivad olla ka arvutiklaviatuurid ja paljundusmasinad ehk igapäevaselt kasutatavad töövahendid. Kas sa ikka tead, kuidas kontoritöö sind tasapisi tapab?

• Päev läbi istumine lühendab eluiga. Istumisega kaasnevad selja- ja muud valud, sind ohustavad luu- ja lihaskonna häired, rasvumine, diabeet, vähk, südamehaigused ja mitmed muud tervisehädad, kirjutab Business Insider. Kõik see toob aga kaasa lühema eluea. Kui sa töötad kontoris, püüa teha puhkamispause ning sel ajal veidi ringi jalutada.

• Hommikusöögi mittesöömine põhjustab stressi. Tead ju küll neid hommikuid, kui kontorisse jõudmisega on nii kiire, et isegi süüa ei jõua. Samas on hommikusöök päeva tähtsaim toidukord. Kui sa selle vahele jätad, riskid kõrgvererõhutõve, ülekaalulisuse ja südameprobleemidega.

• Kiirtoit lõunapausil teeb südame haigeks. Ei ole olemas kontorit, kus inimesed kasvõi aeg-ajalt lõunaks rämpstoitu ei sööks. Kiirtoit annab aga reeglina kuni kaks korda rohkem kaloreid võrreldes muu toiduga ning sisaldab kahjulikke rasvu, mis on otsesed südamehaiguste põhjustajad.

• Töölesõit tekitab depressiooni. USA-s läbi viidud uuring näitab, et kui teekond tööle on pikem kui 16 kilomeetrit, tõusevad inimesel kolesterool ja veresuhkur, samuti on ta tõsiselt ohustatud depressioonist, ärevusest ja masendusest. Suurbritannias läbi viidud uuringu kohaselt on inimesed, kellel kulub ühistranspordiga tööle jõudmiseks pool tundi, eluga kõige vähem rahul.

• Koosolekud tekitavad depressiooni. Eriti hullud on motivatsioonikoosolekud, kus sind sunnitakse pidevalt olema positiivselt häälestatud ka selle suhtes, millesse sa tegelikult ei usu. See on otsetee depressiooni süvenemiseni.

• Siseruumide õhk kannab edasi viiruseid. Haige hoone sündroom on väga levinud ja tähendab seda, et kontoriruumides ringlev õhk võib olla sadu kordi mustem kui õues. Õhus võivad ringelda erinevad toksilised ained, bakterid, viirused ja hallitusseente eosed.

• Printerite ja koopiamasinate kasutamine ärritab hingamisteid. Kui printerite toonereid ja koopiamasinate filtrit korralikult ei vaheta, toodavad need kopsuhaiguseid ja teisi hingamisteid ärritavaid tõbesid.

• Sülearvuti vähendab spermatosoidide arvu. Kui hoiad arvutit süles, võib selle kuumus põhjustada nahaprobleeme. Samas võib see kahjustada ja viljakust: nagu näitab New Yorki ülikoolis läbi viidud uuring, tõuseb sedaviisi temperatuur munandites ning see alandab spermatosoidide hulka seemnevedelikus.

• Pikad tööpäevad põhjustavad südamerabandust. Teadlaste hinnangul on kümme või enam tundi päevas töötavatel inimestel 60% suurem südame-veresoonkonna haiguste, muuhulgas ka infarkti ja angiini risk.

• Halb ülemus teeb ärevaks ja südame haigeks. Rootslased on läbi viinud uuringu, mille kohaselt on halva ülemuse alluvuses töötamisest tulenev krooniline stress südamerabanduste sage põhjustaja. Ka kinnitavad uuringud, et halva ülemuse heaks töötamine põhjustab depressiooni, unehäireid, kõrget vererõhku ja ülekaalulisust.

• Õhtusel ajal töötamine põhjustab kaalutõusu ja stressi. Peamiselt õhtuti töötajaid ohustab nimelt teist tüüpi diabeet, vähk ja südamehaigused.

• Pidev arvuti taga istumine kahjustab nägemist. Pikad tööpäevad arvuti taga muudavad nägemise kehvemaks ning võivad põhjustada ka tõsiseid peavalusid.

• Kunstvalgus toob unehäired. Kontorites valitsev kunstvalgus ajab kehakella sassi, muudab su uniseks ja sunnib sind veelgi rohkem istuma. Ajakirjas Journal of Clinical Sleep Medicine avaldatud uuringu kohaselt magasid kunstvalguses töötavad kontorirotid öösiti keskmiselt 46 minutit vähem kui akendega kontoris töötavad inimesed. Ka oli nende uni ka kehvema kvaliteediga ja nad ei puhanud välja.

• Igavus tapab. Iga kontorirott teab, kui igav võib töö mõnikord olla. Ja see võib päriselt tappa – vähemalt kinnitab Londoni ülikooli kolledži uuring, et igavuse üle kurtvad inimesed surevad suurema tõenäosusega noorelt tõenäoliselt infarkti või insulti.

• Klaviatuur teeb su haigeks. Kui arvutiklaviatuuri puhtana ei hoia, on see bakteritele hea kasvulava. Selles võivad muuhulgas elada ohtlikud koli ja stafülokoki bakterid, seejuures on neid klaviatuuril uuringute andmeil kuni viis korda rohkem kui vannitoas. Muide, bakterid varitsevad sind ka ukselinkidel, kohvimasina-, lifti- ja printerinuppudelgi.

• Arvutihiire kasutamine põhjustab karpaalkanali sündroomi. See sündroom paneb randme valutama, valu võib kiirguda ka käsivarde. Raskematel juhtudel võib see põhjustada ka püsivaid närvikahjustusi ja lihasprobleeme.

• Avatud kontor teeb haigustele vastuvõtlikumaks. Taanlased leidsid, et mida rohkem inimesi ühes ruumis töötab, seda suurem on ka haiguspäevade arv. Inimesed, kes töötasid täiesti avatud kontorites, olid uuringu järgi haiguslehel 62% sagedamini, kui eraldi ruumides töötavad inimesed.

• Tähtajad halvendavad õppimisvõimet ja mälu. Pidevalt kuklas tiksuvate tähtaegade järgimine ja sellega kaasnev stress halvendavad inimese õppimisvõimet ja mälu.