Vaktsineerimine.Foto: TEET MALSROOS
Uudised
17. juuli 2015, 09:29

Euroopa Ravimiamet võttis emakakaelavähi vastase vaktsiini uurimise alla (1)

Taanis on täheldatud, et HPV-viiruse vastane vaktsiin tekitab noortel tüdrukutel kõrvaltoimeid ning Taani palvel võttis Euroopa Ravimiamet sel nädalal vaktsiini ohutuse uurimise alla.

HPV-viiruse vastane vaktsiin kaitseb inimest papilloomviiruse tüüpide HPV 16 ja HPV 18 poolt põhjustatud vähieelsete muutuste ja –emakakaelavähi vastu. Need viiruse tüübid põhjustavad 70% emakakaelavähkidest, emakakaelavähk on omakorda naiste seas maailmas levimuselt neljas surma põhjustav kasvaja, kirjutab The Local. Maailmas on end HPV-viiruse vastu alates 2006. aastast vaktsineerinud rohkem kui 72. miljonit naist. Taanis on HPV vaktsiin tasuta kõigile 12-aastastele tüdrukutele, alates 2009. aastast kuulub see vaktsiin riiklikku vaktsineerimiskavva.

Euroopa Ravimiameti tähelepanu pälviski vaktsiin taanlaste taotlusel. Nimelt on Frederiksbergi haiglast täheldatud, et üha rohkem esineb noortel tüdrukutel pärast vaktsineerimist kõrvaltoimeid, teiste seas minestusi ja ebakorrapärast pulssi. Rootsi ajalehe Svenska Dagbladeti andmeil on üle 100 Taani tüdrukule on seni makstud kõrvaltoimete tõttu rahalist kompensatsiooni, kolm neist on saanud kompensatsiooniks saanud üle 536 000 euro. Kokku on kõrvaltoimeid pärast vaktsineerimist esinenud üle 800 Taani tüdrukul.

Euroopa Ravimiamet peab nüüd hindama, kas HPV-viiruse vastasel vaktsiinil on jätkuvalt inimesele kasulikke mõjusid rohkem kui puudusi.