Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
17. juuli 2015, 16:01

NAISTELE: 12 fakti seksuaaltervisest, millest arstid ei kipu väga lobisema (4)

Igal aastal loobuvad üle maailma miljonid naised seksimisest, sest see tegevus ei ole nende jaoks mitte nauditav ja lõbus, vaid valmistab palju piina.

Sageli ei julge need naised oma seksuaalprobleeme arstidega arutada. Kuid ka arstid ei kipu seksuaalsusega kaasnevaid nüansse oma patsientidele seletama, eriti, kui tegu on terviseprobleemide käes vaevlevate naistega, kirjutab Mind Body Green. Seega, naised, kes te kogete seksuaalse funktsiooni häireid libiido languse, menopausi, uriinipidamatuse, kroonilise unetuse, südameprobleemide, diabeedi, vähi või ka teiste tõbede tõttu – see jutt on just teile, sest iga naine on väärt nauditavat seksi sõltumata vanusest ja keha iseärasustest.

1. Peavalu orgasmi ajal võib viidata tõsisele terviseprobleemile. Tõenäoliselt oled sa arstile oma peavalust rääkinud, kuid unustanud mainimata, et see tekkis orgasmiga samal ajal. Lase end kontrollida parem varem kui hiljem, sest see võib viidata insuldile.

2. Diabeet võib mõjutada võimet saada orgasme. Diabeedi korral huvitab arste võimalik jalgade tuimus, kliitori tuimuse kohta nad ei päri. Kuid hiljutise uuringu kohaselt on seos naistel diabeedi ja seksuaalhäirete vahel täiesti olemas, seda seostatakse veresoonkonna häiretega.

3. Rasestumisvastased tabletid võivad põhjustada tupe kuivust. Kui su tupp on nagu Sahara kõrb, kuigi menopaus on veel aastate kaugusel, otsi põhjust hormonaalsete rasestumisvastaste vahendite kasutamisest.

4. Vibraator ei mõjuta südamestimulaatorit. Sa ju ei julge küsida oma kardioloogilt, kas võid end vibraatoriga rahuldada, kui sulle on paigaldatud südamestimulaator. Nüüd võid seda südamerahus teha – vibraator südamestimulaatorit ei mõjuta.

5. Vaseliini kasutamine määrdeainena põhjustab vaginaalseid infektsioone. Et vaseliin muudab pragunenud huuled pehmeks, on ju loogiline, et see toode niisutab ka häbememokki. Kahjuks näitab praktika, et vaseliini kasutamine intiimpiirkonnas kahekordistab bakteriaalse vaginoosi võimaluse teket. Kasuta libesteid!

6. Viljatusravi rikub seksuaalelu. See on asi, mida enamus inimesi ei oska uneski karta, kuid 2012. aasta uuring kinnitab: viljatusravi ja kunstlik viljastamine põhjustab libiido probleeme, samuti vähendab huvi oma partneri vastu ja rahulolu temaga. See toob kaasa hoopis kurbust ja ärevust ning kipub naise tupe liialt kuivaks muutma.

7. Östrogeen parandab probleemid. Vastavalt hiljutisele ülemaailmsele uuringule võib östrogeen olla võti tagasi rahuldava seksuaalelu juurde. Neile, kes seda hormooni võtta ei saa või ei soovi, on piisavalt alternatiive olemas apteekides. Seega – julge vaid apteekrilt küsida ning menopausi algus võib seksuaalelu mõttes muutuda parimaks ajaks su elus.

8. Kliitorivibraator aitab orgasmini. Kui ainus asi, mis su läheduses vibreerib, on mobiiltelefon, on viimane aeg minna sisseoste tegema. Midagi pole teha – paljud naised vajavad orgasmi saamiseks täiendavat stimulatsiooni, eriti sageli on see juhul, kui verevool on häiritud mõne tõve või vananemisega seoses.

9. Naiste kondoom on alahinnatud. See mitte ainult ei väldi rasedust ja sugulisel teel levivaid tõbesid, vaid teeb seksi palju paremaks, sest stimuleerib kliitorit ja lisab libeainet tuppe.

10. Naiste uriinipidamatus võib tähendada valusat seksi või võimetust saada orgasmi. Rääkimata hirmust, et seksi ajal võib kogemata uriin voolama hakata. Sellise asja põhjuseks on enamasti nõrgad vaagnapõhja lihased. Hea uudis on see, et selle mure lahenduseks ei pea ilmtingimata kasutama mähkmeid või minema operatsioonile. Alusta näiteks Kegeli harjutustest.

11. Vähihaiged vajavad seksuaalelu päästmisel abi. See onkoloog, kes su ravimise kõrval räägib sulle ka seksuaalelu olulisusest, on tõeliselt erakordne. Vähiravi läbi teinuil on tavaliselt enesehinnang madal ning oma kehaga sõbraks saamine pärast nii suurt traumat võtab aega ning nõuab sõbralikku toetust. Võimalik ka, et vajad östrogeeni, kuid olemas on ka sama head mittehormonaalsed lahendused. Räägi oma arstiga!

12. Veider lõhn tupest võib tähendada pH tasakaalust väljaminekut. Tupe normaalset pH-d mõjutavad ühtviisi nii menstruatsioon, seksuaalvahekord või ravimid, see võib põhjustada ebameeldivat lõhna, suurenenud verevoolu või tuua kaasa bakteriaalse vaginoosi. Hoolda oma salajast piirkonda spetsiaalsete vahenditega – need aitavad!