Foto: PantherMedia / Scanpix
Lapsed
6. august 2015, 16:53

Lugu ilmus esmakordselt 2014. aasta juunikuu Tervis Plussis.

Rasestun – ei rasestu?

Mõned vahendid rasestumisest hoidumiseks on usaldusväärsemad kui teised ning annavad peaaegu sajaprotsendilise kindluse. Mida valida?

Hormonaalseid pille, rõngaid, plaastreid, emakasiseseid vahendeid saab apteegist retseptiga, kuid hea valiku kaitsevahendeid leiad ka ilma retseptita. Tasub teada, et toime sõltub sellest, kui korrektselt neid kasutad.

Vaginaalsed vahendid sisaldavad keemilist ainet bensalkooniumkloriidi. Selle rasestumisvastane toime tuleneb sperma­tosoidide hävitamisest. Spermitsiide peetakse soovimatu raseduse ärahoidmisel üheks vähem efektiivseks vahendiks. Nende tõhusus sõltub õigest kasutamisest – juhendit tuleb järgida väga täpselt!

Spermitsiidid on sobivad juhtudel, kui tabletid või emakasisene vahend on vastunäidustatud, rinnaga toitmise ajal, menopausieelsel perioodil, siis, kui seks on ebaregulaarne, või juhul, kui tarvitad pille, aga tableti võtmine on hilinenud.

Bensalkooniumkloriidi kasutades ei tohi vahetult enne või pärast suguühet pesta end seebiga, sest see katkestab aine toime. Kreemi mõju algab kohe ja kestab kümme tundi, küünal tuleb viia tuppe viis minutit enne suguühet ja toime kestab neli tundi.

Spiraal. T-kujulise rasestumisvastase vahendi paigaldab emakasse arst. Vaskne emakasisene spiraal hoiab ära munaraku viljastumise. Spiraal mõjutab sperma ja munaraku liikuvust, samuti vähendab see sperma võimet viljastada munarakku või hoiab ära munaraku pesastumise emakas.

Sobib naistele, kes soovivad pikaajaliselt rasestumisest hoiduda. Annab kaitse viieks aastaks. Seda võivad kasutada naised, kellele ei sobi hormonaalsed rasestumisvastased vahendid.

Emakasisesed vahendid ei sobi naistele, kelle emakas on anatoomiliste iseärasustega või kellel on allergia vase vastu.

Kondoom on ainus, mis kaitseb lisaks soovimatule rasestumisele ka sugulisel teel levivate haiguste eest. Kondoom hoiab ära spermatosoidide sattumise naise suguteedesse.

Kondoome valmistatakse erineva struktuuri, suuruse, pikkuse, värvi ja libestusainetega, et pakkuda paremat tunnetust ja suuremat naudingut. Anesteetilise libestusaine bensokaiiniga kondoomid hoiavad ära enneaegse ejakulatsiooni ning aitavad vahekorda pikendada.

Korrektsel kasutamisel on kondoom tõhus vahend, kuigi mitte ükski meetod ei kaitse rasestumise eest sada protsenti.

SOS-pill sobib juhul, kui mõni rasestumisvastane meetod on alt vedanud (näiteks kondoom purunenud), pärast kaitsmata vahekorda või juhul, kui õigel ajal ununes võtmata regulaarselt kasutatav pill ja toimus kaitsmata seksuaalvahekord.

Rasestumise vältimiseks tuleb SOS-pill võtta 72 tunni jooksul pärast kaitsmata vahekorda. SOS-pillid ei ole mõeldud regulaarseks tarvitamiseks. Samuti ei ole soovitatav korduv manustamine sama menstruaaltsükli jooksul. Ravimit ei võeta juhul, kui ollakse juba rase. Ravim ei katkesta tekkinud rasedust!

Ovulatsioonitestid. Ovulatsiooni ajal vabaneb munarakk munasarjast, seejärel liigub munajuhasse, kus on viljastumisvalmis 24 tundi. Kui soovid rasestumisest hoiduda, tuleks sellel perioodil vältida kaitsmata seksuaalvahekorda. Samas tuleb arvestada ka spermatosoidide elueaga.

Vahetult enne ovulatsiooni toodab keha suure koguse luteiniseerivat hormooni (LH), mis vallandab munaraku vabanemise munasarjast (menstruaal­tsükli keskel). Seda, millal on viljakas periood, aitavad tuvastada ka ovulatsioonitestid. Need määravad uriinis LH-tulva, mis näitab ovulatsiooni tõenäolist toimumist 24–36 tunni jooksul.

Ovulatsioonitestid pole mõeldud kasutamiseks rasestumisvastase vahendina, kuid võimaldavad välja selgitada kõige viljakamat aega. On võimalus, et testiga saadakse vale tulemus, kui seda ei tehta vastavalt juhistele.

Kui võtad ravimeid

Mõned ravimid vähendavad hormonaalsete rasestumisvastaste vahendite efektiivsust, kui neid tarvitatakse viimastega samal ajal. Suukaudsete rasestumisvastaste vahendite tõhusust pärsivad seedetrakti haavandite ravimid, antibiootikumid, epilepsiaravimid, seeninfektsioonide ravimid jm. Taimsetest ravimitest on sellise toimega naistepuna! Raviperioodil kasuta topelt­meetodit, s.t lisaks tabletile, plaastrile või rõngale ka kondoomi.

Kreem, küünal ja spiraal

1. NOVA-T (EMAKASISENE KONTRATSEPTIIV). Vaskne emakasisene rasestumisvastane vahend. Hind 54.62

Tähelepanu! Tegemist on ravimiga. Enne tarvitamist lugege tähelepanelikult pakendis olevat infolehte. Vaevuste püsimise korral või ravimi kõrvaltoimete tekkimisel pidage nõu arsti või apteekriga.

2. PHARMATEXI VAGINAALKREEM 12 mg/g 1,2% 72 g. Bensalkooniumkloriidi sisaldav kreem rasestumise vältimiseks. Hind 6.19

Tähelepanu! Tegemist on ravimiga. Enne tarvitamist lugege tähelepanelikult pakendis olevat infolehte. Vaevuste püsimise korral või ravimi kõrvaltoimete tekkimisel pidage nõu arsti või apteekriga.

3. PHARMATEXI VAGINAALSUPOSIIDID  18,9 mg (10 tk). Bensalkooniumkloriidi sisaldavad suposiidid rasestumisest hoidumiseks. Hind 6.91 Tähelepanu! Tegemist on ravimiga. Enne tarvitamist lugege tähelepanelikult pakendis olevat infolehte. Vaevuste püsimise korral või ravimi kõrvaltoimete tekkimisel pidage nõu arsti või apteekriga.

Millal olen viljakas?

4. KAIGERTI OVULATSIOONITEST, KASSETT (PLAAT) (5 tk). Kiirtest ovulatsiooniaja kindlaksmääramiseks. Hind 10.14

5. FIRST SIGNALI OVULATSIOONITEST, PULK (5 tk). Kiirtest ovulatsiooniaja väljaselgitamiseks. Hind 22.50

Hädaabi

6. ESCAPELLE 1,5 mg (1 tbl). Levonorgestreeli sisaldav tablett raseduse erakorraliseks vältimiseks 72 tunni jooksul pärast suguühet. Hind 15.79

Tähelepanu! Tegemist on ravimiga. Enne tarvitamist lugege tähelepanelikult pakendis olevat infolehte. Vaevuste püsimise korral või ravimi kõrvaltoimete tekkimisel pidage nõu arsti või apteekriga.

Kondoomiassortii

7. CONTEXI KONDOOMID LONG LOVE (3 tk). 3 spetsiaalse anesteetilise libestusainega kondoomi, mis hoiavad ära enneaegse ejakulatsiooni ning aitavad pikendada vahekorda. Hind 2.46

8. DUREXI KONDOOMID COMFORT XL EXTRA LONG (3 tk). Ekstra pikad ja laiad kondoomid. Hind 4.07

9. DUREXI KONDOOMID SENSATION (3 tk). Kondoomid väljaulatuvate täpikestega suurema tunnetuse ja naudingu pakkumiseks. Hind 3.72

10. KONDOOMID ONE MIXED PLEASURES (3 tk). Pakend kolme erineva kondoomiga: erakordselt õhuke, mummukestega ja helendav. Hind 3.96