Pudelid õietilkadega, mida kasutatakse Bachi õieteraapias. Foto: SILLE ANNUK
Keha
9. august 2015, 12:04

Lugu ilmus esmakordselt 2014. aasta juunikuu Tervis Plussis.

Hinged õitsema!

Õieteraapia on ülileebe looduslähedane teraapiaviis, mis aitab leevendada hirmude tekitatud tervisehäireid, ennekõike aga stressi ja ärevust.

Eva Ladva (33) mäletab õieteraapiast eeskätt seda, kui kiiresti see toimis – juba paari päeva pärast kadusid tema ahistustunne ja masendus. "Mul oli tol hetkel posttraumaatilise stressi läbipõdemine käsil," meenutab ta. "Ärevus- ja vihahood."

Eva on loomult skeptik. Õieteraapiast rääkis talle väga haritud tuttav, kes andis selle kohta ka raamatu lugeda. "Seepeale ostsin esmalt Rescue Remedy tilgad. See on valmissegu, mis aitab emotsionaalse šoki, ärevushoogude, äkkviha jms korral."

Eva sõnul on kõige mugavam minna õieterapeudi juurde, kes sobiva segu kokku paneb. "Aga kuna mulle meeldib ise katsetada, ma usaldan ennast kõige rohkem ja mul oli rahaliselt võimalik, siis ma muudkui ostsin neid pudeleid ja segasin ise endale "nõiajooki"."

Ene Nobel (47) läks õieterapeudi juurde uudishimust ja tuttava edulugudest inspireerituna ning laskis endale isikliku segu teha. Millegi erilise üle ta ei kurtnud, välja arvatud töötava naise puhul tavalised väsimus ja stress.

Õie jõud vee sisse

Tilku kulub väga vähe, vaid paar tükki korraga, ja neid lahjendatakse joogiga. Neid võetakse keskmiselt neli korda päevas kolme nädala jooksul, mille järel hinnatakse kuuri mõju.

Ene mäletab, et tilgad olid üsna mõrkjad. Eva sõnul maitsesid tilgad veega lahjendatuna nagu populaarsed near water joogid.

Enel väga erilist ahhaa-hetke polnud. "Pigem andis enese-kindlust juurde see, et sain teatud taimede abil iseennast identifitseerida."

Eva puhul aga oli olukord vastupidine. "Tavaliselt öeldakse, et õieteraapia hakkab mõjuma umbes kolme nädalaga, sest just nii kaua kestab inimkeha enesepuhastuse tsükkel. Mul aga tulid tulemused juba paari päevaga."

Mis siis muutus?

"Toime on see, et tasakaal tuleb tagasi, hirmud kaovad," seletab Eva. "Ja mida vähem hirmu, seda vähem äkilisi emotsioone, seda harmoonilisemad suhted inimestega enda ümber. Rahusti surub emotsiooni maha, aga õieteraapia kompenseerib su meeles seda kohta, millel on midagi puudu ja mille tõttu see emotsioon üldse tekib."

Eva kasutas õieteraapiat kahe-kolme aasta jooksul, kuni tundis, et saab lisatoeta hakkama. Tema soovitaks neid tilku inimesele, kellel on elus kriis, millega ta ise toime ei tule.

Mis on õieteraapia?

Õieteraapia lõi eelmisel sajandivahetusel elanud Inglise bakterioloog, arst ja homöopaat Edward Bach. Ta oli veendunud, et haigused saavad alguse katkisest hingest, mis ei lase kehal end ise parandada. Tunnetades eri taimedes olevaid positiivseid energiaid, leiutas ta teraapia, mis kasutab õitest saadud energiat tilkade kujul.

Õieteraapia harmoneerib keha kui tervikut – ennekõike inimese hingelis-emotsionaalset välja. Taimede harmooniline energiaväli tasakaalustab inimese organismi bioresonantsi efekti kaudu. Selle meetodiga ei ravita otseselt haigusi, ent kui organism on tasakaalus, saab ta iseregulatsiooni teel jagu paljudest disharmooniatest ehk haigustest. Tihti on haiguste algpõhjus hingelisel-emotsionaalsel tasandil.

Mille vastu aitab? Õieteraapia keskendub hirmude peletamisele, mis pärsivad eluenergiat. Bachi teraapia määratleb 38 olukorda, millest tekib psüühiline tasakaalutus. Need omakorda on jagatud seitsme probleemi vahel: hirm, ebakindlus, huvipuudus hetkeolukorra vastu, üksildus, ülitundlikkus ideede ja mõjutuste suhtes, lootusetus ja masendus ning ülihoolsus. (Allikad: õieterapeut ja taimetark Mercedes Merimaa, www.bachcenter.com, Mall Värva "Bachi õieteraapia")