Foto: PantherMedia / Scanpix
Terviseuudised
23. juuli 2015, 19:25

KURB! Kaheksa-aastased lapsed ei ole rahul oma kehaga (8)

Suurbritannias tehtud uuringus selgus, et juba kaheksa-aastaselt on lapsed rahulolematud oma kehaga.

Uuringus, milles jälgiti kaheksa-aastaseid lapsi, selgus, et juba selles vanuses lapsed on õnnetud oma keha pärast. See omakorda suurendab riski söömishäirete tekkimiseks hilisemas teismeeas.

Uuringus osales 6000 last algkoolist ja neid jälgiti kuni 14. eluaastani. Ühtlasi leiti märgatavaid erinevusi poiste ja tüdrukute käitumises.

Teadlaste sõnul vähendab isegi väike enesehinnangu tõus tõenäosust hilisematele söömishäiretele. Madalama enesehinnanguga tüdrukute tõenäosus tulevikus söömishäirete all kannatada ei sõltunud sellest, kas nad on ülekaalulised või mitte. Seevastu poiste seas oli probleem vaid ülekaalulistel või kogukamatel.

5 protsenti tüdrukutest ja 3 protsenti poistest ei olnud oma kehaga rahul. 14. eluaastaks oli see protsent tüdrukute seas tõusnud 32,3 protsendini, poiste seas 16ni.

Uuringu sõnul mängivad suurt rolli laste enesehinnangu kujunemisel meedia, pere ja sõbrad, kes survestavad neid jälgima oma keha ja toitumist. Sellise negatiivse mõju ennetamiseks, tuleks lapsi julgustada lapsepõlves oma kehaga rahul olema, et hoida ära hilisemaid söömishäireid.

Uuringu põhiautor Nadia Micali sõnul ei osanud ta uuringut alustades arvatagi, et nii paljud noored poisid ja tüdrukud on oma keha suhtes rahulolematud, vahendab The Guardian.

"Mul on mulje, et tüdrukud ja poisid küpsevad iga aastaga järjest kiiremini. Nad seisavad silmitsi probleemidega, millega nad nii noorelt seotud olla ei tohiks," sõnas Micali.

Ühe teadustöö tulemusena võivad teadlased olla võimelised "võitlema rasvumise kriisiga". Nad on avastanud geenivariandi, mis on seotud liigsöömisega. Selle tulemusel on võimalik teadlikult võidelda liigasöömise vastu ning ära hoida noorte ülekaalulisust.