Foto: PantherMedia / Scanpix
Meeled
28. juuli 2015, 12:36

8 võimalikku põhjust, miks sa ei suuda asjadele keskenduda

Sinul või su lapsel on raskusi keskendumisega – mis võib olla selle põhjuseks? Forbes toob välja võimalikud põhjused.

Sa vajad rohkem und. Unel on tähelepanu fokusseerimisele suurem mõju kui oskaksid arvata. Püüa oma unetunde pikendada ja vaata, kas midagi muutub.

Teler mängib. Et teler mängib, on peamiselt häiriv laste jaoks.

Sa ei mediteeri. Läbi viidud uuring näitab, et on tugev seos mediteerimise ja tähelepanu vahel.

Moodne tehnoloogia häirib sind. Võib-olla on hoopis põhjuseks see, et pead pidevalt vastama mobiiltelefonile ja e-mailidele? Enne, kui jõuad uuesti millelegi keskenduda, heliseb taas telefon.

Sa pead füüsiliselt aktiivsem olema. Kognitiivse võimekuse ja trennitegemise vahel on seos. Uuringud on näidanud, et vanematel inimestel, kes pole füüsiliselt nii aktiivsed, on keerulisem keskenduda.

Ajutreeningu vähesus. Et hoida mõistus ärksana lahenda näiteks ristsõnu.

Töölaud on liiga segamini. Võib-olla on su töölaual liiga palju asju, mis sinu tähelepanu tõmbavad? Pane oma asju koomale ja tee rohkem vaba ruumi.

Hüperaktiivsust pole ravitud. USAs läbi viidud uuringu kohaselt kannatavad 3-5% lastest hüperaktiivsuse all ning 30-70% nendest kogevad sama ka täiskasvanueas. Sellistel inimestel on tavaliselt keeruline oma ülesannetega tegeleda, lubada teistel pikemalt rääkida. Kuigi sellele pole täielikku ravi, on olemas teatavad tehnikad ja ravimid.