Foto: PantherMedia / Scanpix
Lapsed
3. august 2015, 11:10

Ida-Tallinna Keskhaiglas tähistatakse rahvusvahelist rinnaga toitmise nädalat

Nagu terves maailmas, tähistatakse augusti esimesel nädalal ka Ida-Tallinna Keskhaiglas rahvusvahelist rinnaga toitmise nädalat. Nädala raames juhitakse tähelepanu vastsete ilmakodanike toitmisele – näidatakse õigeid imetamisvõtteid kirjeldavat filmi ning augustis sündinud beebid saavad kingituse.

Ida-Tallinna Keskhaigla on pärjatud UNICEFi poolt 2008. aastal Beebisõbraliku Haigla tiitliga. Siinseid ämmaemandaid on tunnustatud mitmel korral Aasta Ämmaemanda tiitliga ning värsketel emadel on võimalik pöörduda tööpäeviti siin tegutsevasse imetamise nõustamise kabinetti.

ITK Sünnitusmajas ollakse eelkõige loomuliku toitmise pooldajad. Rinnapiim on lapsele parim ning aitab tal kasvada ja jõudu koguda, tugevdades samas immuunsüsteemi. Imetamine on ka naise tervisele hea, aidates vähendada rinnanäärme vähi, diabeedi ja südame-veresoonkonnahaiguste riski.

"Imetamise puhul pole tegemist ainult lapse toitmisega. Kõik see, mis rinnapiima ja ema-lapse lähedusega tekib, valmistab last kõige paremini ja igakülgsemalt eluks ette," räägib ämmaemand ja imetamise nõustamise juht Ada Vahtrik.

"Kui suhtuda imetamisse ainult kui söömisse, võtab tihti võimust kunsttoidu pakkujate võidujooks." Teaduslikult on tõestatud fakt, et olgu kunsttoit ükskõik kui hea, ei saa see kunagi olla võrdne rinnapiima ja imetamisega. Suhtumise muutumine ja prioriteetide paikapanemine peab olema pidevas koostöös perede ja meedikute vahel.

Rahvusvahelisel rinnapiimanädalal tuletab imetamisest kõnelemine meile kõigile taas meelde tegelikke prioriteete tervislikeks valikuteks elu algusest peale," nendib Ada Vahtrik.

Perekoolis on võimalik osaleda erinevatel loengutel, heaks ettevalmistuseks on imetamise loeng eesti ja vene keeles. ITK-s paikneb samuti Baltikumi ainus emapiimapank, mis on tegutsenud juba 5 aastat.

Rinnaga toitmise nädalal algab ka Keskhaigla ja Rootsi lasteriiete kaubamärgi Polarn O. Pyret koostöö. Kõik sünnitajad saavad kingipakid, milles on vastavalt lapse soole kas sinise- või punasetriibulised Polarn O. Pyret froteesokid, infovoldik „Kuidas riietada last" ja sooduskupong koos Polarn O. Pyret´i ja ITK õnnitluskaardiga.

ITK ämmaemandusjuht Vivian Arusaar rõõmustab koostöö üle. „Tähistame rahvusvahelist rinnaga toitmise nädalat juba mitmendat aastat. Rõõmu teeb, et järjest enam Eesti emasid peavad oluliseks rinnaga toitmist ning on sageli ka innukad kogemuste jagajad teiste noorte emadega. Ehkki käesoleva aasta rahvusvahelise teemanädala peamiseks sõnumiks on tööelu ja imetamise ühildamine ning seoses sellega ühiskondliku vastutuse tähtsustamine rinnaga toitvate emade toetamisel, ei saa me siiski üle ega ümber tõsiasjast, et edukale imetamisele luuakse algus juba lapseootuse ajal ning sündimise hetkel. Just seetõttu oleme juba mitmendat aastat selle nädala raames püüdnud oma patsiente ja nende peresid millegi toredaga üllatada."

Imetamisteemalist filmi on võimalik sel nädalal Ida-Tallinna Keskhaigla naistekliiniku sünnituseelses osakonnas ruumis RB0112 vaadata igal päeval kell 20.00, 20.45 ja 21.30, filmi kestus on 45 minutit.