Uudised

  

Soomes on kõik kodanikud automaatselt elundidoonorid (19)

LISA KOMMENTAAR

tublid5. veebruar 2016, 20:38
Tublid soomlased, pole midagi siin raisku lasta, nii peabki olema.
Pole ka ime.3. veebruar 2016, 09:00
Soome ongi sotsialistlik riik ,kus kõik inimesed on muudetud riigist sõltuvaks ja seetõttu kuuluvad ka ise riigile.Kusjuures justkui vabatahtlikult. Samamoodi on ka näiteks Põhja-Koreas,Kuubas jm.
vale4. august 2015, 16:26
Jälle lehes teema,mida valgustatakse valesti.tervise keskuses on väiksed trykitud paberid ja sealt saab vötta ja täita,kui oled otsustanud doonoriks hakata ja see paber on rahakotis,kui peaks midagi juhtuma ja siis arstid teavad,et oled vabatahtlikult doonor.
Imelik küll, kes 4. august 2015, 16:35
selliseid artikleid vorbib? Kas Eestis tõesti jälle üks sundseadus tulemas?
ka siin4. august 2015, 14:09
võetakse seadus vastu,kui juba haiglasse ning hing veel sees siis kohe organid välja,milleks liigne ravi,turgu meeletult.
Selleks see artikkel kirjutatigi.4. august 2015, 15:19
Ei käi Soomes nii, nagu Eestis kirjutatakse. Artikleid treitakse selleks, et olge valmis, varsti tuleb seadus!
hullumajapuhvet4. august 2015, 13:52
No ei otsusta Soomes midagi arstid, et millal voolikud juhtmed lahti kistaks, ikka omased otsustavad.Arstid võivad soovitada, kui nad omavoliliselt seda teeksid, siis kaebaksid omased nad kohtusse surma põhjustamise eest ja hoidmata jätmise eest.
Jälle4. august 2015, 13:01
pole spetsi tõlgitud. Potensiaalne doonor ei tähenda automaatselt iga arsti tahtsi elundeid siirata.
proua4. august 2015, 12:04
Minupoolest võtku pärast mu surma küljest kõik, millest kellelegi elavale miskit kasu on. Mul endal pole neid vidinaid teises ilmas enam nagunii vaja.
tubli oled4. august 2015, 12:31
Tubli oled! Aga kas sa seda ka oma lähedastele oled öelnud?? Soomes võivad ajusurmas oleva inimese organite üle otsustada arstid, aga Eestis küsitakse lähedaste arvamust. Ajusurma satutakse enamasti avarii või õnnetuse tõttu ja sellega on sugulased niigi rööpast väljas ning siis peab veel midagi otsustama, millele inimene pole senise elu jooksul mõelnudki. Kui oled seda kindlas kõneviisis oma lähedastele öelnud, siis on neil kergem otsustada. Loodetavasti ei ole vaja sellist otsust langetada, aga lähisugulastega võiks sellest rääkida küll.
Jänks4. august 2015, 13:25
Kui inimene on juba patsiendiportaalis avaldanud oma soovi olla peale surma elundidoonoriks, siis lähedastelt enam nõusolekut ei küsita. Nii, et kel tõsine soov olla doonoriks, see logigu end ID-kaardiga patsiendiportaali sisse ning tehku need paar klikki ära, et peale surma väärtuslik kraam ussidele närida ei läheks.
Marconi4. august 2015, 11:39
See ei puuduta siis alalisi elukaid , vaid ikkagi Soome kodakondsust omavaid inimesi ,mille eelduseks on soome pass.
4. august 2015, 11:01
kas mina kaaaaaaaaaaaa. seda ei teadnud. põgenen soomest kohe ärra.
4. august 2015, 11:53
Võta jah kõik organid hauda kaasa vakladele järada. Mitte mingil tingimusel ära aita teist inimest kes on hädas!!!! Jutt on ajusurmas inimestest, kelle sugulasi peavad Eesti arstid otsima hakkama ja siis šokis lähedasi masseerima, et praktiliselt surnud inimeselt hädasolijale neer või kops või maks saada. Ja aeg läheb ning mõnelgi juhul jääb organ saamata, sest sugulane ei suuda otsustada. Soome automaatne doonorlus tähendab seda, et kui ajusurmas inimese ja organit vajava inimese näitajad sobivad, siis organ võetakse. Ja ei raisata aega sugulaste otsimisele. Tublid eestlased - ikka kõik iseendale ja endaga kaasa!!!
see olgu4. august 2015, 12:45
iga inimese enda valik - ka Soomes on see nii (kui inimene on selgelt teavitanud oma keelust).
Pole sinusuguste asi kedagi selle pärast hukka mõista.
Ja sellises rööv-kapitalistlikus riigis a la Eesti on nõusolekuta keeld ainuõige - muidu läheks ikka ilge elundiäritsemine lahti. Soome on muidugi selles mõttes turvaline riik, vast ei oleks taoline käitumine seal võimalik.
PS:
Meenub aastate-tagune keiss valitud rahva rikkuritega, kes koos arstidega Tallinnasse "tagavaraosi" saama lennutati, "tagavaraosad" tulid teise lennukiga vist Rumeeniast.
Muudi4. august 2015, 15:31
"Ajusurma" on võimalik alati tekitada, kui ikka "väga" on vaja... sõltub kõik arstide moraalist. Poolas oli aastaid tagasi suur skandaal sel teemal..
Kellamees4. august 2015, 12:17
Ilmselt peaks su aju juba ajusurmas olema sellise jutu peale......, ei keegi taha sellist sitast aju
....4. august 2015, 10:48
ei loe teksti - see lihtsalt ei saa olla nii! Olin ise noorena, veel nõuka-ajal kollatõves, paranesin kiiresti ja probleemideta. Toona peeti nakkushaigla patsientidele ka loenguid ning seal tehti ühe asjana selgeks ka see, et kollatõbe põdenutel ei ole asja doonoriks, mitte mingisuguseks (toona neid nakkusi ei liigitatud ka numbrotega, vähemalt patsientidele mitte). Ja neid põetud haigusi on veelgi, millega doonorlus on mõeldamatu. Nii et mingit automaatset organdoonorlust olla ei saa!
4. august 2015, 10:35
..ja ma kuulen seda Eesti meediast, appi, kindlasti ei ole!