Foto: PantherMedia / Scanpix
Lapsed
4. august 2015, 10:45

Laktoosivabade piimasegude kasutamine imikute toidulaual ei ole põhjendatud (3)

Meditsiinilised põhjused laktoosi välistamiseks imikute menüüst on väga haruldased, kuid lapsevanemad seostavad beebi toitmisprobleeme, rahutust ja muid subjektiivseid sümptomeid sageli lehmapiimal põhinevate piimasegudega ja mõnikord ka laktoosiga, mis seal sees on.

See toob kaasa piimasegude vahetamise laktoosivabade vastu, lootuses neid probleeme leevendada.

Terviseportaal Med24 vahendab piimasegusid valmistava firma finantseeritud topeltpimeda uuringu tulemusi, milles osales 300 imikut keskmise vanusega viis nädalat. Kõigil neil esines vanemate hinnangu kohaselt rahutus, nutmine, spasmid, gaasid või kõhulahtisus. Beebid randomiseeriti saama kas laktoosivaba lehmapiimal põhinevat piimasegu, sojal põhinevat piimasegu või tavalist lehmapiimal põhinevat segu, mis sisaldas laktoosi.

Kahe nädala möödumisel ei leitud gruppide vahel olulisi erinevusi; võrreldavad olid nii imikute rasked käitumised kui ka emade psühholoogiline distress. Samas tajusid kõigis kolmes grupis emad, et uuringu piimasegu oli olukorda selgelt parandanud. Kõigi kolme grupi emad olid ühtviisi rahul uuringu piimaseguga kui ka oma beebide toidu tagasiheite ja väljaheitega.

Beebide toitmise raskused, gaasid ja ärrituvus ei ole seotud piimasegus sisalduva laktoosiga ja piimasegu vahetamine laktoosivabade või lehmapiimavabade segude vastu ei ole tervetel imikutel põhjendatud.