Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
5. august 2015, 12:15

Ohhoo! Beebipillid kaitsevad naisi vähi eest! (3)

Suukaudsed rasestumisvastased vahendid on viimase kümne aasta jooksul säästnud 200 000 naist emakakehavähist, ilmneb teisipäeval avaldatud uuringust.

Ajakirjas Lancet Oncology avaldatud artiklis vaadeldi 36 uuringut, milles oli hõlmatud 27276 emakakehavähidiagnoosiga ning 115 743 ilma selle diagnoosita naist, vahendab Time. Kokkuvõtteks kinnitavad teadlased, et viimase 50 aasta jooksul on suukaudsed rasestumisvastased vahendid hoidnud ära 400 000 ning viimase 10 aasta jooksul 200 000 emakakehavähi juhtu.

Uuring näitab, et iga viis aastat suukaudsete kontraseptiivide kasutamist vähendab emakakehavähi riski umbes veerandi võrra. Hormoonide kogused beebipillides on läbi aegade küll langenud, kuid uuringud kinnitavad, et ka väiksema hormooniannusega pillid pakuvad selle vähiliigi eest kaitset.

Beebipillide vähivastast toimet seletatakse sellega, et need langetavad kehas loomuliku östrogeeni taset ning seetõttu langebki risk haigestuda emakakehavähki.

Uuring leidis ka, et mida kauem naised suukaudseid rasestumisvastaseid vahendeid kasutasid, seda väiksem oli risk haigestuda emakakehavähki. Madalamat riski haigestumiseks täheldati isegi kuni 30 aastat pärast seda, kui naine oli lõpetanud beebipillide tarvitamise. See annab kinnitust, et suukaudsete kontraseptiivide vähivastane toime on pikaajaline.