Põhja Eesti Regionaalhaigla Verekeskus. Foto: Mihkel Maripuu
Uudised
6. august 2015, 09:10

Verekeskus vajab 0-reesusnegatiivsete doonorite abi!

Regionaalhaigla verekeskus vajab väga 0 Rh negatiivsete doonorite abi, kuna hetkel on haiglaravil mitu raskes seisundis 0 Rh negatiivse veregrupiga patsienti, kes vajavad erinevate verekomponentide ülekandeid.

Täiendamist vajavad ka A Rh negatiivsed verevarud.

Verekeskuse referentlabori juhataja-vanemarst dr Ulvi-Kaire Kongo selgitab Verekeskuse koduleheküljel: „Kõigile patsientidele, kelle verest on leitud antikehasid, on sobiva vere leidmine problemaatiline. Lisaks AB0 ning Rh-veregrupisüsteemile on tänaseks päevaks avastatud veel ligikaudu 35 veregrupisüsteemi, millest kliiniliselt olulisemad on näiteks Kell-, Kidd- ning Duffy-süsteem. Antikehadega patsiendile tuleb lisaks AB0 ning Rh-veregrupisüsteemile teostada täiendavaid uuringuid ning veresobitamisi ja kui 0 negatiivse veregrupi omanikke on vaid 4,3 % Eesti elanikkonnast, siis praegu on meil abivajajateks patsiendid, kellele sobivad ainult 25% 0 Rh negatiivse veregrupiga veretoodetest. See raskendab meie valikuid ning seetõttu vajame sobiliku vere leidmiseks täiendavalt doonorite abi"

Doonoreid oodatakse Verekeskusesse, Ädala tn 2 (E, R kell 8-16, T-N kell 11-19) ja DoonoriFoorumisse, Narva mnt 5 (Foorumi keskuse 4. k, E-N kell 11-19, R kell 9-14)