Foto: SVETLANA ZAITSEVA
Hea nõu
6. august 2015, 15:35

Mediteeri lillevars hambus ehk mida soovitab rahvameditsiin peavalu leevendamiseks

Kes on peavalu kogenud teab, et sellest vabanemine võib teinekord olla kulla hinda väärt. Kui tablette neelata ei taha, milliseid omapäraseid nippe pakub peavalu ennetamiseks rahvameditsiin?

Õhtuleht kogus kokku mõned nipid.

* Joo lodjapuu tinktuuri pimedas toas
Võta 5 ml lodjapuu tinktuuri ja lahusta see veega vahekorras 1:5. Lodjapuu lõdvestab veresooni, mis varustavad aju verega. Joo see ära ja mine puhka pimedas toas.

* Ristikunutiteega migreeni vastu
Vala 1 spl ristikunuttidele klaas keeva vett, lase sellel tund aega tõmbuda. Kurna ning joo kolm korda päevas pool klaasi korraga.

* Joo värske kurgi mahla
Pressi värskest kurgist mahl välja ja joo seda kaks korda päevas üks klaas korraga. Peaks aitama valude vastu.

* Kanna peapaela

Peavalust vabanemiseks seo riie tihedalt ümber pea - see vähendab vere valgumist pähe ning tänu sellele ühtlasi ka tuksuvat tunnet peas.

* Tee juustele rukkijahu-jõhivkamaski

Sega rukkijagu peenestatud jõhvikatega, määri saadud mask 30 minutiks pähe. Mässi peale soe rätt ümber ja ole rahulikult. Hiljem pese pea puhtaks.

See protseduur peaks aitama ka rahulikuma une saamiseks.

* Joo palderjanijuureteed

Migreenihoogude puhul võta 1 tl peenestatud palderjanijuuri klaasi keeva vee kohta. Lase kümmekond minutit tõmmata ning joo soojalt, lonkshaaval.

* Tee soolakompressi

Hoia külmkapis tihedalt suletud kilekotis tavalist jämesoola. Niipea kui peavalu end ilmutab, pane soolakott 5 minutiks sügavkülma, võta välja, laota käterätt ühekordselt pealaele ja kata soolakotiga kogu ülemine peapool. Hoia seda peas lamades. Valu peaks leevenduma juba veerand tunniga.

* Mediteeri lillevars hambus

Pane lillevars hammaste vahele, kuid ära hammusta. Keskendu ja lõdvestu ning tükk aega nii olles peaks peavalu vähenema. Kuid ettevaatust! Mürgiste lillede varsi tasuks suhu siiski mitte toppida.