Foto: PantherMedia / Scanpix
Uudised
6. august 2015, 11:55

Värske uuring: vürtsikad toidud lisavad elule aastaid

Inimesed, kes lisavad oma toidule vürtse, lisavad ühtlasi ka oma elule aastaid, kinnitab Hiinas läbi viidud seitsme aasta pikkune uuring.

Teadlased uurisid Hiinas seitsme aasta jooksul ligi 500 000 inimest ning leidsid, et neil, kes sõid vürtsikat toitu üks või kaks päeva nädalas, oli 10% madalam risk surra võrreldes nendega, kes sõid vürtsikat toitu vähem kui kord nädalas, vahendab The Guardian. 14% madalam risk surra oli neil, kes lisasid vürtse oma toidule kolm kuni seitse päeva nädalas.

Seejuures ilmnes, et Hiinas on levinuim toitude vürtsitaja tšillipipar.

Teisipäeval ajakirjas British Medical Journal avaldatud artikliga kaasnevas juhtkirjas tõdetakse, et inimese tervisele on vägagi vürtsikast tšillist väga palju kasu – see sisaldab põletiku- ja vähivastaseid antioksüdante. Lisaks on selles sisalduvatest ainetest kasu ka soolestiku mikrofloorale ning need omavad rasvumisvastast mõju. Seega hoiab tšilli inimese tervemana ning terve inimene elabki kauem.

Teadlaste hinnangul on vaja tulevikus siiski veel uurida, kas elu pikendamiseks piisab vaid vürtsikast toidust või on see siiski seotud ka ülejäänud toidulaua ja elustiiliga tervikuna. Hiinas on nimelt erinevalt paljudest maadest väga madal alkoholi tarbimine ning see võib uuringu tulemusi oluliselt mõjutada.